Nowalijki postawią cię na nogi

2010-05-22 16:36

Na targach i w supermarketach zaroiło się od świeżych, apetycznych warzyw. Ich soczysta zieleń i czerwień przyciągają nasz wzrok, a niepowtarzalny zapach powoduje, że od razu chcemy schrupać pyszną sałatkę. Wiosna to najlepsza pora na pałaszowanie warzyw, dlatego jedzmy nowalijki bez umiaru!

- To ważne urozmaicenie diety po zimie - mówi mgr inż. Ewa Ceborska (27 l.), dietetyk. - Choć często nowalijki są bardziej nawożone, to jednak możemy sobie z tym poradzić. Pozbędziemy się tej chemii, gdy obierzemy ogórki i dokładnie umyjemy pomidory czy sałatę - dodaje nasz ekspert. Trzeba zwracać szczególną uwagę na wygląd i pochodzenie nowalijek. Nie mogą być przywiędłe, bo to może wskazywać na zawartość azotanów. Kupuj od sprawdzonego sprzedawcy i najlepiej z upraw ekologicznych. Zwróć uwagę też na to, żeby warzywa miały zwykłą, naturalną wielkość. Nie daj się skusić ogromnym rzodkiewkom, bo prawdopodobnie były mocno nawożone.

Najlepiej jest jednak hodować pierwsze wiosenne warzywa samemu. Jeśli nie masz ogródka i mieszkasz w bloku, wystarczy posiać rzeżuchę na wacie lub wyhodować w doniczce szczypiorek.

Natka pietruszki to żelazo, miedź, potas, cynk i mangan. Działa korzystnie na układ moczowy

Rzodkiewka dodana do sałatek i kanapek urozmaici dietę głównie w witaminę C. Poza tym rzodkiewka obfituje w witaminy B1, B2 i PP, wapń, siarkę, magnez, miedź i mangan. Przeciwdziała anemii

Szczypiorek i cebula obfituje w magnez, żelazo, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, pobudza apetyt. Wspomaga przemianę materii

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki