Fałszują nam MASŁO! Co trzecia kostka w sklepie to PODRÓBKA

2012-06-26 4:55

Szok! Co trzecie masło w sklepie to fałszywka! Do tego coraz trudniej rozpoznać to prawdziwe. Inspektorzy Państwowej Inspekcji Handlowej muszą w tym celu stosować badania DNA! Fałszerze dodają olej roślinny i szpikują masło trującymi dodatkami. "Super Express" podpowiada, jak wykryć podróbkę.

Niewiele osób pamięta smak prawdziwego wiejskiego masła, które wyrabiały nasze prababcie. Przyzwyczajeni do zawijanych w złotka i papierki kostek i osełek nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak często padamy ofiarą oszustów. Alarmujące informacje przedstawiła Państwowa Inspekcja Handlowa.

- Najwięcej fałszerstw odkryliśmy w 2010 roku, to było ponad 60 procent wszystkich przebadanych przez nas partii. Rok temu było ich 30 procent - mówi Krystyna Procyk z PIH w Olsztynie. - Rekordziści potrafią dodać do masła nawet 67 procent nieprawdziwych dodatków, dlatego chcąc dokładnie sprawdzić towar ze sklepów, stosujemy testy DNA - mówi pani inspektor.

Zatrważające informacje Inspekcji Handlowej potwierdzają naukowcy. - Niektóre z substancji dodawanych przez fałszerzy do masła, np. emulgulatory, mogą nawet powodować raka - alarmuje doktor Maria Baranowska (49 l.) z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. - Na szczęście najczęściej podróbki ograniczają się do dodawania większej ilości tłuszczu roślinnego - dodaje naukowiec z Olsztyna.

Jak rozpoznać dobre masło

1. Obejrzyj etykietę. Jeżeli produkt zawiera mniej niż 82 proc. tłuszczu mlecznego, to jest to produkt masłopodobny.

2. Jeśli kostka, przechowywana w chłodziarce, pod dotykiem palców jest miękka, to znaczy, że zawiera dużo oleju roślinnego.

3. Prawdziwe masło jest białe. Żółte kostki często są sztucznie barwione.

4. Masło powinno mieć mleczny zapach.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki