Opona z olejem ze skórek pomarańczy

i

Autor: Zuzanna Krzyczkowska Opona, pomarańcza

Zimowe opony z pomarańczy – tego jeszcze nie było!

2017-11-02 10:00

Odpowiednia zimowa opona to klucz do sukcesu w mroźne dni. Producenci od dawna wymyślają nowe wzory bieżników czy receptury mieszanki gumowej, aby osiągnąć jak najlepszy materiał. Japończycy do ogumienia postanowili dodać... olej ze skórki pomarańczy! Po co?

Opony zimowe znacznie różnią się od letnich. Gołym okiem zobaczymy bardziej agresywny bieżnik i liczne lamele, jednak największa różnica jest niewidoczna. Chodzi o sam skład mieszanki gumowej. Zimówki zawierają więcej naturalnej gumy i krzemionki, dzięki czemu nie twardnieją w niskich temperaturach tak bardzo, jak ich letnie odpowiedniki. Dzięki większej elastyczności zapewniają lepszą przyczepność i krótszą drogę hamowania, szczególnie na oblodzonej nawierzchni.

Aby ulepszyć swoją technologię, Japończycy postanowili sięgnąć do matki natury. W najnowszej oponie zimowej YOKOHAMA BluEarth Winter W.905 wykorzystano innowacyjny składnik – olej ze skórek pomarańczy. Dzięki niemu zwiększa się elastyczność opony, co przekłada się na bardziej stabilne prowadzenie na śniegu podczas manewrów, takich jak skręcanie czy wychodzenie z poślizgu.

Ciekawe czy dzięki takim oponom za jadącym autem będzie unosiła się woń cytrusów?

Bądź na bieżąco z motoryzacją. Polub nas na Facebooku


Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki