Zimowe opony z pomarańczy – tego jeszcze nie było!

2017-11-02 10:00

Odpowiednia zimowa opona to klucz do sukcesu w mroźne dni. Producenci od dawna wymyślają nowe wzory bieżników czy receptury mieszanki gumowej, aby osiągnąć jak najlepszy materiał. Japończycy do ogumienia postanowili dodać... olej ze skórki pomarańczy! Po co?

Opona z olejem ze skórek pomarańczy

i

Autor: Zuzanna Krzyczkowska Opona, pomarańcza

Opony zimowe znacznie różnią się od letnich. Gołym okiem zobaczymy bardziej agresywny bieżnik i liczne lamele, jednak największa różnica jest niewidoczna. Chodzi o sam skład mieszanki gumowej. Zimówki zawierają więcej naturalnej gumy i krzemionki, dzięki czemu nie twardnieją w niskich temperaturach tak bardzo, jak ich letnie odpowiedniki. Dzięki większej elastyczności zapewniają lepszą przyczepność i krótszą drogę hamowania, szczególnie na oblodzonej nawierzchni.

Aby ulepszyć swoją technologię, Japończycy postanowili sięgnąć do matki natury. W najnowszej oponie zimowej YOKOHAMA BluEarth Winter W.905 wykorzystano innowacyjny składnik – olej ze skórek pomarańczy. Dzięki niemu zwiększa się elastyczność opony, co przekłada się na bardziej stabilne prowadzenie na śniegu podczas manewrów, takich jak skręcanie czy wychodzenie z poślizgu.

Ciekawe czy dzięki takim oponom za jadącym autem będzie unosiła się woń cytrusów?

Bądź na bieżąco z motoryzacją. Polub nas na Facebooku


Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki