Jasło: Ominęli przepisy i OTWORZYLI RESTAURACJĘ! Byliśmy w środku (WIDEO, GALERIA)

2020-05-06 11:06
Jako pierwszy w Polsce otworzył restaurację
Autor: BO

To się musiało wydarzyć! Przedsiębiorcy z branży gastronomicznej nie mogą już czekać na otwarcie lokali. Na Podkarpaciu restauracja „U Schabińskiej jedzenie i spanie w Jaśle” od 4 maja przyjmuje gości stacjonarnie. Wszystko zgodnie z obowiązującymi przepisami i z zachowaniem niezbędnego reżimu sanitarnego. Polak potrafi!

Grzegorz Schabiński (36l) właściciel jasielskiej restauracji wyprzedził wszystkich restauratorów w Polsce i już 4 maja wraz z otwarciem hotel udostępnił swoją restaurację dla gości! Jak to zrobił? 

-Nasz hotel U Schabińskiej - jedzenie i spanie w Jaśle od dwóch miesięcy jest zamknięty. Zajmuje on budynek przy ul. Floriańskiej 42, na parterze którego działała do marca restauracja. Od poniedziałku, 4 maja br. można już go uruchomić, ale restauracji jeszcze nie wolno. W Jaśle  sala restauracyjna nadal będzie zamknięta, ale uruchomiliśmy restaurację hotelową!- podsumowuje właściciel.

Jako pierwszy w Polsce otworzył restaurację

Jak skorzystać z pierwszej otwartej stacjonarnie restauracji w Polsce? Należy przyjść do recepcji hotelu i zameldować się w jednym z pokoi. Za wynajęcie pokoju, które trwać będzie nieprzekraczalne dwie godziny zapłacimy symboliczna złotówkę. Potem udajemy się do jednego z pokoi gościnnych, gdzie ustawiono pięknie przygotowane stoliki, tak jak wyglądałaby w hotelowej restauracji. Z wyłożonym sztućcami, szkłem, nakryte obrusami i żywymi kwiatami w wazonach. Goście meldując się w recepcji dostają kartę menu. Wszystko z niej można zamówić do pokoju! Nasze zamówienie przyniesie kelner, bądź dostawca jedzenia na dowóz specjalnie zabezpieczony zgodnie z najwyższymi reżimem sanitarnym.

- W karcie są nasze dania najbardziej lubiane przez gości, które przez lata cieszyły się największym wzięciem. Do pokoju można zamówić m.in.   rosół z makaronem,  schabowy z kością,  schab XXXL, schab z morelą , schab z kiełbasą, schab ze śliwką czy karkówkę w sosie, pierogi i oczywiści deser na który zawsze serwujemy ciasto domowe –rekomenduje Grzegorz Schabiński.

Po przyjęciu gości w pokoju hotelowym wszystko jest odkażane i sprzątane, tak jakby pokój był wynajmowany przez cała dobę. Klienci restauracji hotelowej mogą korzystać z łazienki i pokoju. Nie chodzą po innych pomieszczeniach, przez co wszytko jest bezpiecznie i przede wszystkim w końcu można wyjść i zjeść obiad, na mieście i nie na wynos.

-Nasz otwarty hotel i restauracja hotelowa zapraszają wszystkich smakoszy. Do zobaczenia niebawem! - Zapraszamy po staropolsku i całkowicie legalnie, zgodnie z prawem – zapewnia gości właściciel U Schabińskiej - jedzenie i spanie w Jaśle.

Nic tylko pogratulować pomysłowości. W pierwszych dniach nowego funkcjo nawiani hotelu i restauracji było kilkunastu gości, więc pomysł trafiony. Wszyscy tak bardzo chcemy w wyjść i normalnie funkcjonować w przestrzeni publicznej, że chętnych na taka formę usług nie brakuje.

Może w ślad za restauratorem z Podkarpacia pójdą inni?

 

Masz podobny temat?

Napisz do autora tekstu:

podkarpacie@se.pl

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE