Pierniki z Podkarpacia podbijają świat

Tymi piernikami zajada się cały świat, powstają w Polsce! Poznaliśmy ich sekretną recepturę

2022-11-26 9:17

Maciej Kuźniarowski (69 l.), właściciel jarosławskiej piernikarni, która jest jedną z najstarszych w Polsce zdradza nam, co jest najważniejsze w dobrym pierniku oraz opowiada o losach swojej rodziny, które zawsze były związane ze słodkościami, a nawet uratowały jego potomków od śmierci! Dzisiaj pierniki z Jarosławia są znane na całym świecie, a listopad to idealny czas, żeby zaopatrzyć się w ten słodki przysmak.

Jarosławska piernikarnia przedstawia historię słodkości, z którymi od zawsze związana jest jej działalność.

- Piernik należy do najstarszych ciast, a wywodzi się z tzw. miodowników wielkich – wielkich bochnów chleba robionych na miodzie. Pochodzi z XII wiecznej Bazylei i Norymbergii, głównych ośrodków piernikarskich średniowiecznej Europy. Charakteryzuje się ciemną barwą, specyficznym słodkim smakiem i aromatem korzennym, niespotykanymi w innych ciastach. W Polsce nazwa „piernik” wywodzi się ze staropolskiego słowa „pierny” czyli pieprzny. Podawano je jako deser po obiedzie, przysmak przy winie lub zakąskę przy wódce. W XVIII wieku popularne było powiedzenie: „Kto nie pija gorzałki i od niej umyka, ten słodkiego nie godzien kosztować piernika”.

Piernik na zdrowie

Maciej Kuźniarowski obecny właściciel piernikarni podkreśla, że pierniki mają sporo zdrowotnych walorów!

- W dodawanych do pierników przyprawach występują liczne związki istotne w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych, w tym także i chorób przewodu pokarmowego. Pierniki posiadają także wiele zalet żywieniowych: glukoza i fruktoza są środkami wzmacniającymi i odmładzającymi organizm; przyprawy korzenne pomagają w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, serca, nerwów, niedokrwistości i innych - mówi w rozmowie z "Super Expressem".

Historia jarosławskiej piernikarni

Wytwórnia Wyrobów Cukierniczych Macieja Kuźniarowskiego w Jarosławiu jest liderem w dziedzinie wyrobu pierników dekoracyjnych i należy do nielicznej grupy tego typu zakładów w skali Polski. Jako firma powstała w 1935 roku, jednak jej geneza sięga daleko wstecz - do II połowy XIX wieku. Wtedy to przybył do Jarosławia Józef Kupczakiewicz, lwowski piernikarz od pokoleń i - jak wykazują powiązania warsztatowe - rodzina Kuźniarowskich stała się w prostej linii spadkobiercą i kontynuatorem  mistrzów wypiekających pierniki.

Wyrobem pierników zajmowali się jeszcze w czasach zaboru austriackiego dwaj bracia Kuźniarowscy: Antoni i Kazimierz. Założycielem i pierwszym właścicielem firmy był Stanisław Kuźniarowski. W jego ślady poszedł syn Maciej dziedzicząc zakład w 1983 roku. Ze względu na rękodzielniczy charakter, Wytwórnia Wyrobów Cukierniczych Macieja Kuźniarowskiego od lat jest uznanym uczestnikiem wielu Cepeliad, Targów Sztuki Ludowej i wystaw w kraju i za granicą. Należy do Stowarzyszenia Twórców Ludowych w Lublinie.

Wykonywane według tradycyjnych przepisów i dekorowane ręcznie pierniki chronione są prawem autorskim, a wiele z nich posiada patenty Urzędu Patentowego Rzeczpospolitej Polskiej. Pierniki z Jarosławia są nie tylko przepyszne ale i piękne.

Obecnie na wszystkich stanowiskach wypiekania, zdobienia, oraz pakowania "produkowane" są pierniki świąteczne, a ich słodki zapach unosi się po całej ulicy Przemyskiej w Jarosławiu. W pracowni powstają mikołaje, choinki, bombki chatki z piernika, gwiazdki, ciasteczka i buty oraz szopki i renifery.

Listopad to idealny czas, aby zaopatrzyć się w te słodkie przysmaki, bo później może ich zabraknąć! Wszak Boże Narodzenie od zawsze kojarzy się nam z piernikiem.

Sekret jarosławskich pierników

Sekretem jarosławskich pierników i ich niepowtarzalnego smaku są przyprawy. Pan Maciej korzysta ze skoroszytów z zapiskami swoich przodków. Skład jest jasno wypisany, ale gramatura poszczególnych  składników jest tylko w głowie piernikarza. To słodka tajemnica sukcesu jarosławskich pierniczków. Te jadało już kilku papieży, artystów, sportowców i polityków oraz osoby z polskiej i zagranicznych scen artystycznych. Słowem nie ma świąt bez pierników z Jarosławia!

Najsłynniejsze jarosławskie pierniki od lat powstają według starej receptury. Zachwyca się nimi cały świat
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE