Te potrawy KONIECZNIE muszą  się znaleźć na wielkanocnym stole

i

Autor: Shutterstock Te potrawy KONIECZNIE muszą się znaleźć na wielkanocnym stole

Wróżby i przesądy na Wielkanoc 2021. Czego absolutnie nie wolno robić w Wielki Piątek

2021-03-30 10:21

Wielkimi krokami zbliżają się najważniejsze święta w religii katolickiej. To wyjątkowy czas, w którym warto się zatrzymać i poświęcić go na chwilę zadumy. Niestety, będą to już kolejne święta podczas pandemii, w których lepiej jest zrezygnować z dużych zjazdów rodzinnych i spotykania się w szerokim gronie z bliskimi. Wielkanoc to także czas obrzędów, o których powoli się zapomina. Przygotowaliśmy zestawienie najlepszych i najciekawszych wielkanocnych wróżb i przesądów. Wiedzieliście, że woda po jajkach działa na lśniące włosy, a w Wielki Piątek nie powinno się rąbać drewna. Sprawdź, czego unikać, a czego przestrzegać na Wielkanoc.

Wielkanocne wróżby i przesądy

W dawnych czasach wierzono, że Wielkanoc to magiczny czas, nie tylko z uwagi na tradycję chrześcijańską i przeżywanie ukrzyżowania Jezusa Chrystusa. Wiele przesądów wiązało się z Wielkim Tygodniem, był to okres kiedy trzeba było być bardzo uważnym i przestrzegać wielu zasad. My postanowiliśmy wybrać te najciekawsze. Na początek, pomyślmy o czymś i dla ducha i dla ciała. Dawniej sądzono, że noc z czwartku na piątek na wyjątkowy czas, a przed świtem należało się umyć w strumieniu albo w przydomowej studni. Taka kąpiel miała mieć uzdrawiającą moc. Wielki Piątek w przeszłości uznawany był na dość niebezpieczny czas, kiedy to odprawiano wiele obrzędów mających zapewnić domostwu bezpieczeństwo. Jednym z nich obchodzenie gospodarstwa trzy razy oraz rysowanie kredom na drzwiach krzyży. Co ważne, tego dnia kobiety zajmowały się gotowaniem świątecznych potraw, a pojawienie się mężczyzny w kuchni uważano za zły omen, a ślady po nim należało zatrzeć wypowiadając odpowiednie zaklęcie. Wierzono również, że tego dnia nie można używać gwoździ, rąbać drewna, a kobiety powinny myć włosy woda po gotowanych jajkach. 

W Wielką Sobotę po święceniu pokarmów chodziło się z wielkonocnym koszyczkiem wokół domu, miało to zapewnić jego mieszkańcom dostatek i pieniądze. Dawniej, do święconek wkładano cały bochen chleba. W kościele zaś liczono ile pieczywa jest przypalonego, jeżeli jego liczba przekraczała 24 zwiastowało to upalne lato. W Niedzielą Wielkanocną jajka stanowiły podstawę menu, miały one zapewnić szczęście wszystkim członkom rodziny, jedzono również jajka z chrzanem, które "wypalały grzechy", które popijano wodą święconą. Wierzono, że uchroni to przed chorobami. Panny poszukujące męża ścierały skorupki pisanek i dosypywały je do posiłku ich wybranko. W ten sposób miały zdobyć one ich serca. 

Koronaparty w Dąbrowie Górniczej. 123 osoby bawiły się na 18. urodzinach koleżanki

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki