Pierniczki na słodko, słono i dla zdrowia. Pierniczenie czas zacząć

2021-12-04 7:38
Pierniczki na słodko, słono i dla zdrowia. Bez pierniczenia – pokochasz te ciastka w każdym wydaniu
Autor: Pixabay

Słodkie od miodu, pachnące od aromatycznych przypraw – pierniczki. Jeden z kulinarnych symboli świąt Bożego Narodzenia. Bywa, że przepisy na pierniczki oraz świąteczny piernik są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Pięknie udekorowane mogą być ozdobą na choinkę, słodką przekąską albo dodatkiem do wytrawnych dań. Przez wieki, pierniki były doceniane ze względów na swoje właściwości zdrowotne. Te niepozorne słodkości zrobiły także karierę w dyplomacji.

Bez pierniczków i piernika nie ma prawdziwych świąt Bożego Narodzenia. Ciasteczka pachnące cynamonem stanowią doskonałą ozdobę choinki i świątecznego stołu. Pieczenie pierniczków według rodzinnego przepisu, a później wspólne dekorowanie, wprowadza klimat świąt do naszych domów. Wydobywający się z piekarnika zapach imbiru, miodu i cynamonu, sączące się z głośników „Last Christmas” czy „Christmas Time” sprawiają, że od razu cieplej robi się na sercu. Dlatego pierniczenie czas zacząć! Im szybciej tym lepiej. Nasze prababki przygotowywały ciasto w momencie narodzin córki. Leżakowało w piwnicy latami, czekając na jej zamążpójście. Taki dojrzewający piernik trafiał do pieca w przededniu ślubu i raczył podniebienia weselnych gości. To korzenne ciasto ma za sobą ponad 600 lat historii. Nie zawsze było serwowane jako deser. Dziś też pierniczki możemy wykorzystać w wytrawnych potrawach, ale o tym później.

NIE PRZEGAP: Pomysł na ekstremalną randkę. Po takiej przygodzie serce mocniej zabije

Pierniczki i pierniki. Pilnie strzeżone przepisy

Historia piernika sięga starożytności. Wtedy, popularne były ciastka smarowane miodem zwane miodownikami. W jednej z rzymskich książek kucharskich Apicjusza znajdziemy nawet przepis na miodownik z pieprzem, bliski dzisiejszemu piernikowi. Tradycja wypieku najpopularniejszych w Polsce ciastek z miodem i przyprawami przywędrowała do Torunia wraz z pierwszymi niemieckimi osadnikami. Z pewnością przyczyniło się do tego korzystne położenie Grodu Kopernika. Żyzna Ziemia Chełmińska i Kujawy zapewniały dobrą mąkę. A doskonale rozwinięta hodowla pszczół, stały dopływ wybornego miodu. O korzenne przyprawy było łatwo z racji położenia na szlaku handlowym łączącym Lwów z Gdańskiem. Te pyszności wypiekano wielu miastach na świecie. Jednak jedynym znaczącym konkurentem Torunia w rywalizacji o piernikowe pierwszeństwo w Europie była Norymberga. Każde z tych miast zazdrośnie strzegło swoich receptur, czyniąc przy okazji podchody, by poznać sekrety rywala. W końcu na mocy ugody z 1556 roku, Toruń otrzymał prawo wypieku pierników norymberskich, zaś Norymberga zaczęła oficjalnie produkować pierniki toruńskie.

ZOBACZ TEŻ: Wrocław pachnie świętami. Miasto z piernika roztacza woń cynamonu i czeka na gości

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD QUIZEM

Quiz: Czy znasz te potrawy? Pokaż, że jesteś jak prawdziwy MasterChef!

Pytanie 1 z 15
Gęsie pipki to popularne danie na lubelszczyźnie. Są to:

Bez pierniczenia nie ma uznania, czyli o dyplomatycznej karierze korzennych ciastek

Pierniki były symbolem bogactwa. Szafran, pieprz i cukier podkreślały potęgę króla. Stąd też korzenne ciastka zrobiły furorę w dyplomacji. Caryca Katarzyna otrzymała w podarku od Torunian długi na cztery i gruby na pół łokcia piernik o wartości 300 talarów. Podczas pobytu w Toruniu król Zygmunt Stary dostał wiadomość o narodzinach pierworodnego syna, Zygmunta Augusta. Rada Miasta zarządziła „wieczór radości”, podczas którego ucztowano przy piwie i piernikach.

Pierniki na zdrowie?

Dawniej wierzono, we właściwości lecznicze pierników. Ze względu na duże ilości przypraw, poprawiały trawienie. Były także zakąską do wódki - „Kto nie pija gorzałki i od niej umyka, ten nie godzien słodkiego kosztować piernika”. Zjedzenie kilku pierniczków raz na jakiś czas może pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Trzeba jednak pamiętać, że w 100 g piernika jest około 450 kalorii. Ponadto zawierają sporo tłuszczu i cukru. Jednak dzięki korzennym przyprawowym mają właściwości przeciwutleniające i mogą zmniejszać uszkodzenia komórek oraz zapobiegać stanom zapalnym. Ponadto zawarty w nich imbir wpływa korzystnie na pracę mózgu - między innymi poprawia funkcje poznawcze. W dodatku możemy przygotować mniej kaloryczne wersje i nie zawsze musimy wykorzystywać je w formie deseru. Pierniczki świetnie sprawdzą się w szarym sosie do wigilijnego karpia lub kruszonce do śledzi w aromatycznym od korzennych przypraw oleju.

W Piernikarni Mistrza Bogumiła w Toruniu
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE