10 sprawdzonych diet gwiazd. Odchudzaj się z Anną Kalatą i dietą białkową

2014-03-07 3:00

Od dziś przez dziesięć tygodni na łamach "Super Expressu" omawiać będziemy skuteczne diety i podawać pyszne przepisy na zdrowe dania. Wszystko po to, by wiosną cieszyć się piękną sylwetką.

DIETA BIAŁKOWA

Pierre Dukan, francuski dietetyk, tworząc zasady swojej diety, starał się opracować jadłospis, który nie doprowadzi do wyniszczenia organizmu i niedoboru witamin.

Jego dieta opiera się na zastąpieniu produktów bogatych w węglowodany tymi z dużą ilość białka. Do przetrawienia białka organizm zużywa znacznie więcej energii niż na przetrawienie takiej samej ilości węglowodanów lub tłuszczów. A energię potrzebną w procesie trawienia pobiera ze zmagazynowanych rezerw tłuszczowych.

Przeczytaj: Anna Kalata: Szczupła znaczy zdrowa WYWIAD

ANNA KALATA, polityk, kandydatka do europarlamentu

- Przez lata zajadałam drobne niepowodzenia, stres i rozczarowania. Złe nawyki i brak ruchu odwdzięczyły mi się niemal 40 kg nadwagi. Postanowiłam zerwać ze swoim poprzednim ja. Chciałam wrócić do wagi, którą miałam w wieku 18 lat.

Przez pierwszy miesiąc mój jadłospis składał się z: wody, owoców i warzyw. Zrzuciłam 13 kg, ale organizm powiedział "dość"! Zrozumiałam, że muszę rozsądniej rozpisać swoją dietę dopiero gdy trafiłam do szpitala. Jadłam produkty z każdej grupy, ale w mniejszych porcjach.

Z jadłospisu zniknęły słodycze, tłuste mięso i sery. Zaczęłam pić dużo wody i soków warzywnych. Odstawiłam smażone rzeczy. Staram się jeść jak najmniej przetworzone produkty. Chudłam po 2-3 kg miesięcznie.

Dziś wiem, że każdy powinien stosować taką dietę, która będzie najlepsza dla jego organizmu. Jeśli wybierze dietę białkową, będzie zauważał ubytek kilogramów, a przy tym dobrze się czuł, to powinien ją stosować.

Zobacz: Smukła na wiosnę? Zobacz jak szybko schudnąć!

Cztery fazy diety dr. Pierre'a Dukana

Faza I - uderzeniowa

Podczas tego etapu chudniemy najszybciej. W czasie fazy uderzeniowej (trwa od 3 do 10 dni) dozwolone jest spożywanie produktów z ośmiu kategorii:

mięsa chude (cielęcina, konina, chuda wołowina)

ryby (wszystkie ryby są dozwolone)

owoce morza (mięczaki i skorupiaki)

mięso drobiowe (poza kaczką i gęsią)

podroby (wątroba cielęca, drobiowa, wołowa)

wędliny chude (szynka light, szynka z indyka i kurczaka)

chudy nabiał (jogurt naturalny, twarożek bez tłuszczu, serek homogenizowany)

jajka (zaleca się spożywanie wyłącznie białek)

płyny (minimum 1,5 litra wody lub gorzkiej herbaty dziennie)

Polecamy: Dieta pełna witamin!

Faza II - naprzemienna

W tej fazie można jeść nie tylko produkty białkowe. Menu można urozmaicić o warzywa gotowane i surowe. W fazie tej stosuje się pięciodniowe cykle: 5 dni tylko białkowe, następnie 5 dni białkowe + warzywa. Minimalna utrata wagi to kilogram tygodniowo.

Podczas tego etapu można jeść:

=szpinak, pomidory, sałatę, rzodkiewkę, cykorię, ogórki, buraki, marchew, szparagi, paprykę

Należy unikać:

ryżu, kukurydzy, soczewicy, karczochów, kartofli, grochu, bobu

Faza III - utrwalenia

Do jadłospisu wprowadza się nie tylko nowe produkty, lecz także w większej ilości. Mniej restrykcyjne zasady żywieniowe mają utrwalić nawyk zdrowego i racjonalnego odżywiania się. W czasie tego okresu ma dojść do utrwalenia wagi, tak aby nie było efektu jo-jo. Trzecia faza powinna trwać proporcjonalnie do wyników dwóch poprzednich: na każdy stracony kilogram należy stosować 10 dni fazy utrwalenia.

Podczas tego etapu można jeść produkty z dwóch poprzednich oraz wprowadzić:

2 kawałki chleba pełnoziarnistego (porcja dzienna)

1 porcja owoców (poza winogronami, czereśniami i bananami)

jagnięcinę produkty bogate w skrobie (ziemniaki, ryż, makaron)

ok. 40 g sera żółtego (porcja dzienna)

Faza IV - stabilizacji

W czasie jej trwania można jeść wszystko, oprócz słodyczy i słodkich napojów. Dodatkowo w czasie tego etapu należy wprowadzić jeden białkowy dzień w tygodniu. Ważne jest także zjedzenie każdego dnia 3 łyżek otrąb. Należy wprowadzić produkty bogate w skrobię. AS

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki