Na temat alkoholu, jak i sposobów zwalczania przykrych efektów jego spożycia pojawia się wiele teorii. Jedne z nich są prawdą, jednak do niektórych powinniśmy podchodzić raczej z dystansem. To po prostu są mity.
Mit 1: Ciemny alkohol jest zdrowszy od jasnych trunków - ciemne alkohole mają znacznie większe stężenie toksycznych związków chemicznych powstałych podczas fermentacji. Usuwanie etanolu i toksyn z organizmu mocno go obciąża.
Mit 2: Mocny drink poprawia jakość snu - po spożyciu nasz skołowany organizm nie wie czy ma spać, czy działać, w efekcie budzimy się zmęczeni i wybici z rytmu.
Mit 3: Jedzenie podczas spożywania alkoholu zapobiega szybkiemu upiciu się - przed imprezą - owszem, jednak w takcie picia obciążasz dodatkowo swoją wątrobę, która musi poradzić sobie jednocześnie z alkoholem i tłuszczem.
Mit 4: Lek przeciwbólowy zapobiegnie kacowi - leki tego rodzaju w połączeniu z alkoholem mogą podrażniać błonę śluzową żołądka i zwiększać ryzyko wystąpienia wrzodów, a także dodatkowo obciążać wątrobę.
Mit 5: Alkohol szkodzi zdrowiu - oczywiście umiarkowane spożywanie alkoholu zapobiega chorobom układu krwionośnego, chroni przed chorobą Parkinsona, osteoporozą i demencją.
Zobacz: Wyliczasz BMI? Przestań to robić! Oto największy MIT BMI
Przeczytaj też: Dokuczają ci zaparcia? Wypróbuj soku z suszonych śliwek!