Agrest - wspomaga odchudzanie, przyspiesza przemianę materii

2011-07-07 13:40

W lipcu w sadach i ogrodach pojawia się wczesny agrest. Jest pomocny w dolegliwościach żołądkowych i wspomaga przemianę materii. Można jeść dojrzałe owoce, suszyć je i parzyć herbatki, a także robić przetwory.

Agrest jest owocem z mięsistym miąższem i dosyć grubą skórką pokrytą włoskami. Małe owoce mają w sobie dużo jadalnych pestek.

Co zawierają owoce agrestu i DLACZEGO WARTO je jeść?

- witaminy C, B1 i A,
- wapń, fosfor, magenz, żelazo
- wspomaga przemianę materii oraz działa przeczyszczająco (szczególnie suszony agrest)
- jest pomocny przy zaparaciach (świeże surowe owoce)
- zwalcza zaparcia również u małych dzieci (od 9. miesiąca życia)
- pomaga w niedokrwistości (wówczas też trzeba jeść świeże owoce)
- ma działanie moczopędne, żółciopędne - a więc jest dobry na trawienie
- zawiera pektyny, które pomagają obniżać cholesterol
- kwasy jabłkowy, cytrybowy i winny wspomagają procesy trawienne
- jest polecany osobom cierpiącym na artretyzm

Patrz też: Zatrucia pokarmowe - JAK JE SZYBKO WYLECZYĆ

JAK można wykorzystać agrest do PIELĘGNACJI URODY?

- maseczka z agrestu: zadziała wygładzająco i rozjaśniająco na naszą cerę
- roztarte, ale obrane ze skórki owoce, dzięki małym pestkom mogą posłużyć nam jako naturalny peeling
- agrest jest składnikiem wielu diet, ponieważ jest słodkim, ale niskokalorycznym owocem (max 50 kcal)

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki