Przepis na chrupiącą pizzę

2014-07-05 14:33

To idealna potrawa na wieczór ze znajomymi, ale też ciekawa propozycja obiadu. Pomysłów na jej skomponowanie jest nieskończenie wiele. Doskonale smakuje z mięsem, rybą, a nawet na słodko! Pizza to danie włoskie, ale popularne na całym świecie - nic dziwnego, jest proste w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Warto pamiętać, że pizza z odpowiednimi dodatkami może także stanowić bardzo wykwintne danie. Najwięcej zwolenników ma jednak w swoim klasycznych wydaniu. Oto nasze propozycje tych najbardziej popularnych.

Przepis na ciasto

Składniki:

l1,5 szklanki mąki l30 g drożdży l3 łyżki oleju l0,5 szklanki lekko ciepłej przegotowanej wody l0,5 łyżeczki soli l0,5 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania ciasta:

Połącz ze sobą wszystkie składniki i wyrób ciasto mikserem. W trakcie dodawaj wodę, aż wszystko się ze sobą dokładnie połączy. Następnie przez chwilę wyrabiaj jeszcze ciasto rękoma i odstaw do wyrośnięcia. Potem jeszcze raz wyrób ciasto i uformuj z niego placek. Wyłóż na blachę i na wierzch wyłóż ulubione składniki.

Margherita

Składniki:

l100 g sera żółtego lpół kulki mozzarelli lszczypta suszonej bazylii i oregano l3 łyżki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym. Sery zetrzyj na tarce, połącz z mieszanką ziół i wyłóż na ciasto. Staraj się zrobić to tak, by nie dotykały krańców. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

Hawajska

Składniki:

l4 plastry chudej szynki l6 plasterków żółtego ser l2 krążki ananasa z puszki lszczypta oregano (suszone lub świeże) l2 łyżki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym. Na to wyłóż żółty ser - jeśli chcesz, by był rozłożony równomiernie, wcześniej pokrój go w drobne paski. Plasterki szynki pokrój w trójkąty (jak tort) i rozłóż na pizzy - niezbyt gęsto. Podobnie pokrój ananasa, powykładaj go w miejscach, gdzie nie ma szynki. Wierzch posyp oregano. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

Z pieczarkami

Składniki:

l100 g żółtego sera l5-6 pieczarek (najlepiej dużych) l3 łyżki przecieru pomidorowego lpół cebuli

Sposób przygotowania:

Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plastry (wzdłuż). Ser zetrzyj na tarce, posyp na blat uprzednio posmarowany sosem pomidorowym. Pieczarki poukładaj równomiernie na całej powierzchni blatu. Cebulę obierz i pokrój w piórka, rozsyp na pizzy. Piecz w temperaturze 220 stopni przez 20 minut.

Porady kucharskie:

lCzęstym błędem kucharzy jest dodawanie do ciasta zbyt dużej ilości tłuszczu. Przez to staje się ono ciężkie i opada. Odpowiednia ilość tłuszczu lub nawet jego całkowity brak sprawi, że ciasto będzie lekkie i puszyste.

lCzas pieczenia pizzy uzależniony jest od jej składników - te z mięsem będą potrzebowały go więcej niż np. z owocami morza.

lW klasycznych pizzach przed nałożeniem składników smaruje się blat sosem pomidorowym. Dodaje to pizzy walorów smakowych, ale też oddziela ciasto od składników - nie zatapiają się w cieście.

lJeśli wypiek ciasta nie jest twoją specjalnością, możesz skorzystać z gotowych blatów do pizzy. W sklepie jest ich ogromny wybór w dowolnym rozmiarze.

lWażnym dodatkiem do pizzy jest sos. Do wyrazistych składników lepszy będzie na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku. Monotonne smaki, np. owoców morza czy serów, podkreśli sos pomidorowy, najlepiej wzbogacony nutką chili.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki