Koszyk wielkanocny

i

Autor: Thinkstockphotos.com Tradycyjny, polski koszyk wielkanocny ze święconką

Co do koszyczka na wielkanocny stół? Symbolika potraw

2020-04-10 11:52

Każda rzecz, którą wkładamy do koszyczka ma swój symbol i odnosi się do sensu tych najważniejszych w chrześcijaństwie świat. Od wieków każdy Boży dar symbolizował co innego, uznanego przez ludową, jak i chrześcijańską tradycję. Dary wkładamy do koszyczka z wikliny, słomy lub sosnowych łubów, wyścielonego białą serwetką i dekorujemy bukszpanem albo gałązkami borówki.

Baranek wielkanocny – z masła, ciasta albo z cukru, z zatkniętą chorągiewką to znak ofiary i męki Chrystusa, który zmartwychwstał. Na chorągiewce powinien być umieszczony krzyż oraz napis „Alleluja” wyrażający radość ze zwycięstwa życia nad śmiercią oraz pokonania grzechu. Baranek jest też symbolem łagodności, niewinności i ofiary. Dawniej wierzono, że zapewnia domownikom przychylność sił natury i chroni przed żywiołem.

Jajko – gotowane na twardo, często w formie pisanki albo kraszanki. Jaja symbolizują nowy początek, narodziny, zmartwychwstanie. Podobnie jak baranek wielkanocny, oznaczają triumf życia nad śmiercią. Dzielenie się jajkiem służy umocnieniu więzi rodzinnych. Dawniej święconym jajkiem dotykano zwierzęta domowe, by uchronić je od chorób, a skorupki rozsypywano wokół domu i zakopywano w narożnikach pola, co miało zapewnić urodzaj.

CZYTAJ TAKŻE: Życzenia wielkanocne 2020. Wzruszające, tradycyjne, religijne

Chleb – znak Chrystusa będącego chlebem życia dla chrześcijan. Jezus po cudownym rozmnożeniu nakarmił nim tłumy wyznawców i uczniów. Symbolizuje pokarm dla duszy, czyli Ciało Chrystusa oraz podstawowy pokarm dla ciała. Jest też symbolem pomyślności, dostatku, obfitości i sytości, a także wyraża pragnienie przyjęcia Komunii Świętej. Do koszyka ze święconką wkładamy zazwyczaj kromkę chleba lub mały wypiek.

Sól – nadaje smak potrawom, a dzięki właściwościom konserwującym chroni przed zepsuciem. Symbolizuje ochronę człowieka przed duchowym zepsuciem oraz nawrócenie i oczyszczenie. Chrystus mówił, że jako jego uczniowie mamy być „solą ziemi”. Sól jest symbolem prostoty życia, sił moralnych i duchowych, oczyszczenia oraz prawdy. Wierzono, że chroni przed chorobami i odstrasza siły nieczyste.

Wędlina – symbol witalności, zdrowia i dostatku, nie tylko tego materialnego, ale również duchowego, bliskości z Bogiem. Jest też pamiątką baranka paschalnego, którego Izraelici zabijali i spożywali rodzinnie w święto i wieczerzy, którą Jezus zjadł z apostołami przed swoją męką i śmiercią. Dawniej, gdy mięso spożywano rzadko, bo było drogie, uchodziło za oznakę dostatku. Miało zapewnić dobrobyt, zdrowie i płodność.

Chrzan – oznacza ludzką krzepę, fizyczną siłę i zdrowie, wzmacnia właściwości pozostałych potraw. Ostry smak i zdolność wyciskania łez sprawiły, że jest symbolem goryczy Męki Pańskiej, zwieńczonej słodyczą Zmartwychwstania. Wierzono, że zapobiega nieszczęściom i obezwładnia złe moce, zapewnia pokój w życiu rodzinnym.

CZYTAJ TAKŻE: Biedronka czynna CAŁĄ DOBĘ! Akcja24 przed Wielkanocą

Ciasto – babka drożdżowa lub mazurek, powinno być własnoręcznie wypieczone. Symbolizuje doskonałość, do której powinien dążyć każdy, nie tylko w życiu duchowym. To znak słodyczy, która następuje po dniach postu i wyrzeczenia.

Składników święconki może być więcej. W zależności od regionu, w koszyczku pojawiaja się także: ser, pieprz, naczynie z wodą, zajączek czy kurczę.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki