W ludzkich płucach odkryto mikroplastik. Taki sam, jak w butelkach PET

i

Autor: Getty Images

Codziennie zjadamy...plastik. Szokujące odkrycie naukowców

2022-08-11 17:04

Mikrodrobiny plastiku są w powietrzu, którym oddychamy, wodzie, którą pijemy, ubraniach, które nosimy i jedzeniu, które jemy. Jak podkreślają naukowcy z Australii, głównymi źródłami mikroplastiku w naszym organizmie jest woda pitna, zarówno z kranu, jak i butelkowana, piwo, sól, ryby i skorupiaki.

Mikroskopijne kawałki plastiku odkryto w najbardziej odległych miejscach, od głębin oceanów po lody Arktyki. Innym miejscem, w którym pojawia się plastik, jest wnętrze naszych ciał. Dla człowieka droga doustna stanowi najważniejszą drogę narażenia na mikrodrobiny. Drobne kawałki plastiku wykryto zarówno m.in. u stworzeń morskich często spożywanych przez ludzi, takich jak: ryby, krewetki, małże, kraby i ostrygi, jak i w soli kuchennej, pozyskanej w wyniku destylacji wody morskiej, czy żywności zabezpieczonej opakowaniem wykonanym z tworzywa sztucznego. W unijnym Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) mikrodrobiny (zaklasyfikowane jako ciała obce) są identyfikowane nie tylko w owocach morza, ale także np. w proszku oligofruktozy, produktach marynowanych czy mrożonych sajgonkach warzywnych. Obecność mikroplastiku zaobserwowano również w próbkach wody pitnej z plastikowych butelek, napojach w opakowaniach kartonowych oraz w wodzie kranowej z różnych, oddalonych od siebie rejonów kuli ziemskiej. Wobec przytoczonych danych, niezależne instytuty badawcze i krajowe organy regulacyjne robią pierwszy krok w kierunku ilościowego określenia ryzyka dla zdrowia ludzi. Plastik nie ulega biodegradacji - zamiast tego rozpada się na mniejsze kawałki i ostatecznie kończy wszędzie, w tym w naszym układzie pokarmowym. Mikrodrobiny plastiku, czyli cząsteczki mniejsze niż 5 milimetrów, nie są nowym problemem - po raz pierwszy pojawiły się w produktach higieny osobistej już 50 lat temu. Drobne kawałki polietylenu były i są używane jako środki złuszczające w wielu produktach higieny osobistej takich jak środki czyszczące, mydła i pasty do zębów. Ze względu na swoje rozmiary z łatwością omijają tradycyjne systemy filtracji wody i trafiają do dalszego obiegu.Jak podaje www.medonet.pl Analiza No Plastic in Nature: Assessing Plastic Ingestion from Nature to People oparta na badaniu zleconym przez WWF i przeprowadzona przez University of Newcastle w Australii, wykazuje, że średni globalny wskaźnik spożycia wynosi ponad 2000 maleńkich kawałków plastiku, czyli 5 gramów tygodniowo, co stanowi wagę karty kredytowej! Fakt spożywania mikrodrobin plastiku potwierdza również badanie, które wykazało obecność plastiku w kale badanych z Europy, Rosji i Japonii.

syntetyczne drobiny powstają poprzez procesy starzenia się i fragmentacji tworzyw sztucznych, ich mechaniczne ścieranie, a także pod wpływem promieniowania słonecznego, utleniania czy rozwoju mikroorganizmów (biofilm) na powierzchni. Zmienia to nie tylko kształt i pierwotną barwę, ale także wpływa na gęstość, stan krystaliczny i właściwości powstałych cząstek.Wyróżniamy dwa typy drobin: pierwotne i wtórne, których wspólną cechą jest rozmiar w zakresie od 5 mm do 1 µm (tabela 1). Pierwsze pochodzą z produktów konsumenckich celowo zawierających włókna i cząstki mikronowej wielkości, takich jak produkty higieny osobistej, kosmetyki, peelingi, środki czystości, farby i tekstylia, natomiast wtórne mikrodrobiny powstają samorzutnie zarówno w wyniku stopniowej degradacji i fragmentacji większych przedmiotów (fragmentów), jak i pierwotnych mikrodrobin. Nanocząstki (wielkości mniejszej niż 1 µm) z kolei powstają w wyniku dalszej fragmentacji pierwotnych i wtórnych mikroplastików, jak wykazały wieloletnie badania nad degradacją tworzyw sztucznych.

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE