Cynk i selen chronią przed bakteriami i nowotworami - jakie produkty zawierają selen i cynk

2011-10-08 0:00

Selen jest jednym z najważniejszych mikroelementów. Badania dowodzą, że odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu nowotworom oraz odpowiada za wiele funkcji organizmu związanych ze zdrowiem. Organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć tego mikroelementu, dlatego ważne jest dostarczanie go z dietą lub poprzez suplementy diety. Przy wyborze preparatu należy kierować się najlepiej wchłanialną postacią selenu o udokumentowanym działaniu.

Dlaczego potrzebujemy selenu?

* selen bierze udział w ochronie komórek DNA, tkanek przed szkodliwymi efektami utleniania spowodowanymi wolnymi rodnikami
* wspiera system immunologiczny
* selen wpływa na produkcję plemników i spermy, a więc na płodność mężczyzn
* wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, która odpowiada za prawidłowy metabolizm i odporność organizmu
* udowodniono, że selen wzmaga ochronę przed mutującymi się wirusami grypy.

W naturze selen można znaleźć w zbożach, mięsie, jajach, nabiale, rybach, skorupiakach.

Cynk zaś stanowi istotną alternatywę dla antybiotyków, które w przeziębieniu czy grypie nie powinny być stosowane (chyba że już doszło do nadkażeń bakteryjnych). Cynk bierze udział w produkcji ciał odpornościowych. Można go znaleźć m.in. w polędwicy wołowej, wątrobie, kaszy gryczanej, pestkach dyni i słonecznika, czosnku, fasoli, kapuście, pieczywie razowym. Pierwiastek ten zwiększa produkcję komórek T, chroniących przed wirusami i bakteriami. Udowodniono, że cynk, podany w ciągu 24 godz. od wystąpienia objawów, może zmniejszyć czas trwania i dotkliwość przeziębienia.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki