Czy GLUTEN szkodzi? Sprawdź, czy możesz go spożywać

2015-07-02 12:00

Od kilku lat gluten jest jednym z bardziej kontrowersyjnych składników jedzenia. Zmiana diety, która go wyklucza stała się modą i sposobem na życie. Zastanawiasz się, czy w imię swojego zdrowia wykluczyć gluten z codziennych posiłków? Czym on jest i jego nietolerancja? Czy warto zabezpieczać się na zapas?  

chleb, pieczywo, żywność regionalna

i

Autor: Archiwum serwisu

Faktem jest, iż chorych na celiakię jest więcej, niż można się było spodziewać. Głównymi objawami są: obfite, często pieniste stolce, sucha i cienka skóra, spadek wagi, obrzęk kończyn czy odwodnienie. Nie zawsze jednak objawy są tak widoczne i dokuczliwe. Celiakia ma kilka odmian i pozostałe z nich nie ujawniają tak bardzo objawów, bądź pojawiają się one później w skutek pewnego działania, np. ciąży bądź operacji. Poza tą chorobą nietolerancja na gluten ujawnia się też, gdy zwyczajnie jesteś uczulona na ten składnik, bądź masz jedynie nadwrażliwość na gluten. Nieważne co ci dolega, leczyć należy się zawsze tak samo, a mianowicie stosując dietę bezglutenową. Jeśli nie jesteś pewna czy powinnaś spożywać gluten, koniecznie udaj się do swojego lekarza. Nie ma bowiem sensu wykluczać produktów z glutenem bez konkretnego uzasadnienia. Drastyczna zmiana diety jest zbędna i niczemu nie służy, jeśli organizm potrafi poradzić sobie z trawieniem glutenu.

Zobacz też: Produkty, które jesz na co dzień uczulają NAJCZĘŚCIEJ! Zobacz jakie

Przeczytaj też: Owoce nie są tak zdrowe, jak może się wydawać? Sprawdź, na co szkodzą!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki