Diety gwiazd cz. 1 - Przepisy dla osób na diecie białkowej

2014-03-07 3:00

Przepisy dla osób na diecie białkowej - kurczak z brokułem i pieczarkami, śledzie z pomidorami i cebulą, pasta z jajkami i rzodkiewką, omlet ze szpinakiem.

Kurczak z brokułem i pieczarkami

Składniki:

* 1 pierś z kurczaka

* 6-8 pieczarek

* 1 średnia cebula

* mały brokuł

* przyprawy według uznania

Wykonanie:

Pierś pokroić na paski, przyprawić i podsmażyć na złoto. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę. Dusić do miękkości pieczarek. Brokuł rozdzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Wszystkie produkty wymieszać.

Zobacz: Smukła na wiosnę? Zobacz jak szybko schudnąć!

Śledzie z pomidorami i cebulą

Składniki:

* 0,5 kg matiasów

* 0,5 kg cebuli

* 1 opakowanie przecieru pomidorowego bez cukru lub pomidorów bez skórki

* przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, papryka, majeranek, słodka papryka, pieprz

Wykonanie:

Filety namoczyć w wodzie lub mleku, co najmniej 6 godz. Pokroić na kawałki.

Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce i podsmażyć na wodzie na patelni, do zrumienienia. Gdy będzie już miękka, dodać przecier i przyprawić do smaku. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Gdy masa cebulowo-pomidorowa jest jeszcze ciepła, dodać śledzie i wymieszać. Przełożyć do słoika i odstawić w chłodne miejsce, aby śledzie przeszły smakiem cebulowo-pomidorowym.

Polecamy: Dieta pełna witamin!

Pasta z jajkami i rzodkiewką

Składniki:

* pół pęczka rzodkiewki

* 4 jajka

* 1 łyżka jogurtu naturalnego

* 1 łyżeczka musztardy

* lub zamiast jogurtu i musztardy jedna łyżka majonezu

* sól, pieprz

* opcjonalnie szczypiorek

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Rzodkiewki umyć. Jajka i rzodkiewki pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać.

W misce wymieszać jajka, szczypiorek, rzodkiewki, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z sosem. Zostawić do przegryzienia.

Przeczytaj: Tomasz Karolak wyznaje: Jestem gruby, bo nie ma dla mnie diety

Omlet ze szpinakiem

Składniki:

* 2 garście świeżego szpinaku

* 0,5 małej cebuli

* 2 jajka

* 1 łyżka mleka

* 1 ząbek czosnku

* sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na wodzie lub na patelni wysmarowanej kroplą oliwy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Podsmażyć, aby woda ze szpinaku wyparowała.

Jajka rozkłócić z mlekiem, tak aby nabrały puszystości i wlać na podsmażoną cebulę i szpinak. Równomiernie rozprowadzić na patelni. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu. Gdy omlet się porządnie zetnie, złożyć go na pół i smażyć na większym ogniu bez przykrycia, do zrumienienia.

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE