Diety gwiazd cz. 1 - Przepisy dla osób na diecie białkowej

2014-03-07 3:00

Przepisy dla osób na diecie białkowej - kurczak z brokułem i pieczarkami, śledzie z pomidorami i cebulą, pasta z jajkami i rzodkiewką, omlet ze szpinakiem.

Kurczak z brokułem i pieczarkami

Składniki:

* 1 pierś z kurczaka

* 6-8 pieczarek

* 1 średnia cebula

* mały brokuł

* przyprawy według uznania

Wykonanie:

Pierś pokroić na paski, przyprawić i podsmażyć na złoto. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę. Dusić do miękkości pieczarek. Brokuł rozdzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Wszystkie produkty wymieszać.

Zobacz: Smukła na wiosnę? Zobacz jak szybko schudnąć!

Śledzie z pomidorami i cebulą

Składniki:

* 0,5 kg matiasów

* 0,5 kg cebuli

* 1 opakowanie przecieru pomidorowego bez cukru lub pomidorów bez skórki

* przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, papryka, majeranek, słodka papryka, pieprz

Wykonanie:

Filety namoczyć w wodzie lub mleku, co najmniej 6 godz. Pokroić na kawałki.

Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce i podsmażyć na wodzie na patelni, do zrumienienia. Gdy będzie już miękka, dodać przecier i przyprawić do smaku. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Gdy masa cebulowo-pomidorowa jest jeszcze ciepła, dodać śledzie i wymieszać. Przełożyć do słoika i odstawić w chłodne miejsce, aby śledzie przeszły smakiem cebulowo-pomidorowym.

Polecamy: Dieta pełna witamin!

Pasta z jajkami i rzodkiewką

Składniki:

* pół pęczka rzodkiewki

* 4 jajka

* 1 łyżka jogurtu naturalnego

* 1 łyżeczka musztardy

* lub zamiast jogurtu i musztardy jedna łyżka majonezu

* sól, pieprz

* opcjonalnie szczypiorek

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Rzodkiewki umyć. Jajka i rzodkiewki pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać.

W misce wymieszać jajka, szczypiorek, rzodkiewki, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z sosem. Zostawić do przegryzienia.

Przeczytaj: Tomasz Karolak wyznaje: Jestem gruby, bo nie ma dla mnie diety

Omlet ze szpinakiem

Składniki:

* 2 garście świeżego szpinaku

* 0,5 małej cebuli

* 2 jajka

* 1 łyżka mleka

* 1 ząbek czosnku

* sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na wodzie lub na patelni wysmarowanej kroplą oliwy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Podsmażyć, aby woda ze szpinaku wyparowała.

Jajka rozkłócić z mlekiem, tak aby nabrały puszystości i wlać na podsmażoną cebulę i szpinak. Równomiernie rozprowadzić na patelni. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i smażyć na niewielkim ogniu. Gdy omlet się porządnie zetnie, złożyć go na pół i smażyć na większym ogniu bez przykrycia, do zrumienienia.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki