Duńska zupa z porów - prosta, pyszna i sycąca

i

Autor: Shutterstock Duńską zupę z porów przygotujesz dosłownie w pół godziny

Domowa zupa doda Ci zdrowia. Tego nie widziałeś o wywarach warzywnych

2022-03-08 16:24

Dlaczego warto gotować zupy na wywarach warzywnych? Zupy na wywarach warzywnych są lżejsze, mają mniej tłuszczu, są mniej kaloryczne.

Zupa ugotowana na wywarze warzywnym syci, ale nie jest kaloryczna. Bardziej kaloryczne są dodatki do zup, np. makaron, ziemniaki, ryż, dlatego należy je stosować z umiarem. Ale jeśli jesz tylko zupę, musi ona być „treściwa”.  Śmietanę czy zasmażkę zastąp chudym mlekiem lub jogurtem albo łyżką oliwy. Korzyścią z jedzenia zupy jest to, że wypełnia żołądek i pozostaje mniej miejsca na drugie danie, zwykle bardziej kaloryczne.Zupa warzywna dostarcza witaminy E i beta-karoten (zwalcza wolne rodniki), kwasów organicznych i błonnika (regulują trawienie). Krótko gotowane zupy warzywne zawierają też pewną ilość witaminy C (silny antyoksydant) i witamin B (wzmacniają układ nerwowy, chronią przed skutkami stresu). Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość składników mineralnych i witamin, należy zjadać dziennie 1/2 kg warzyw. Jednak jemy ich za mało. Dotyczy to głównie dzieci, które na ogół nie lubią surówek, i osób starszych – często mają kłopoty z trawieniem lub gryzieniem, więc też ich unikają. Dla tych, którzy z takich czy innych powodów stronią od warzyw, dobrym rozwiązaniem są zupy warzywne, pod warunkiem że gotuje się je krótko (ok. 15 minut) i pod przykryciem (wyjątkiem są warzywa kapustne i o intensywnej zielonej barwie) – wtedy zachowują większość składników odżywczych. Najzdrowsza jest zupa świeża, przyrządzona tuż przed podaniem.

Bulion warzywny to baza do różnych zup.

2-4 marchewki,3 pietruszki,1/4 selera,1 por, cebula, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, kurkuma, imbir, woda ok. 2 litry, a ten

podstawowy zestaw możesz wzbogacić np. selerem naciowym, ząbkiem czosnku, kawałkiem kapusty, czy przyprawami (kolendra, kmin rzymski, imbir, kminek),także zamiast soli sosem sojowym, oliwą, masłem klarowanym.

Znani Polacy zmarli na COVID-19. Oto ich groby. Niezapomniani

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki