Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

i

Autor: Shutterstock Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

Jak sobie poradzić ze spalenizną?

Dzięki teściowej wiem, jak wyczyścić patelnię od spodu. Mieszam kilka łyżek z wodą i spalenizna odchodzi. Sposób na czyszczenie patelni

2024-02-15 15:10

Jak wyczyścić przypaloną patelnię? Spalona patelnia to nie powód do paniki. Nawet najlepszym kucharzom zdarza się przypalić patelnie od spodu. Wysoka temperatura oraz pryskający tłuszcz sprawiają, że o spaleniznę nietrudno. Każdy, kto choć raz mierzył się z czyszczeniem przypalonej od spodu patelni wie, że nie jest to proste zadania. Zbyt intensywne szorowanie może uszkodzić delikatną powłokę patelni. Moja teściowa ma niezawodny sposób na czyszczenie przypalonej patelni. Działa za każdym razem.

Jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię?

Przypalona patelnia to nie powód do paniki. To także nie świadczy w żaden sposób o naszych zdolnościach kulinarnych. Spalona od spodu patelnia to powszechny problem, który zdarza się nawet największym mistrzom kuchni. To naturalny proces w sytuacji, gdy mamy do czynienia z wysokimi temperaturami oraz pryskającym tłuszczem. Warto jednak wiedzieć, że spalenizny z patelni należy pozbyć się jak najszybciej. Brudna i przypalona patelnia może bezpośrednio wpływać na jakość przygotowywanego jedzenia. Wśród najpopularniejszych sposobów na czyszczenie przypalonej patelni jest korzystanie z octu oraz sody oczyszczonej. Te dwa składniki potrafią rozpuścić spaleniznę i sprawić, że patelnia będzie jak nowa. Pamiętaj, że w przypadku większej spalenizny pod żadnym pozorem nie wolno szorować patelni przy użyciu ostrych narzędzi. W ten sposób możesz jedynie uszkodzić jej powłokę. 

Zobacz także: Kochana babcia Gienia pokazała mi, jak prać ręczniki. Sięga po proszek z PRL-u. Po wyjęciu z pralki ręczniki są śnieżnobiałe i miękkie

Moja teściowa ma swój sekretny sposób na czyszczenie patelni. Miesza to z wodą i nakłada na spaleniznę

Zdaniem mojej teściowej najważniejszym pomocnikiem na problemy w kuchni jest kwasek cytrynowy. Potrafi on uratować wiele błędów kulinarnych. Kwasek cytrynowy to genialny przeciwutleniacz, który z powodzeniem rozpuści spalenizną na spodzie patelni. Teściowa zawsze mieszała kilka łyżeczek kwasku cytrynowego z wodą i całość gotowała aż do wrzenia. Przelewała całość do zlewu i namaczała w tym przypaloną patelnię od spodu. W takiej kąpieli trzymała patelnie przez kilka godzin, a następnie przecierała i myła ją płynem do naczyń. Spalenizna rozpuszczała się praktycznie w mgnieniu oka, a patelnia była jak nowa. 

Quiz od babci Krysi. Na te pytania zna odpowiedź każda gospodyni

Pytanie 1 z 10
Jaka przyprawa najlepiej wywabi tłustą plamę?
Tańczące z promocjami 08.02.2024
Listen on Spreaker.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki