Gorąca czekolada od Manufaktury Czekolady

i

Autor: Materiały prasowe

Dzień Czekolady 2021! Święto pełne słodkości, dla którego warto przerwać dietę

2021-04-12 10:32

Dobre relacje z ludźmi, kochająca rodzina czy satysfakcjonująca praca – to kluczowe, ale niejedyne czynniki, które mogą wpływać na poczucie szczęścia. Za nasz dobry lub zły nastrój odpowiada również dieta! W końcu nieprzypadkowo mówi się, że jesteśmy tym co jemy. Czy zatem odrobina słodkości może poprawić nam humor? Sprawdzamy, czy czekolada generator uśmiechu i podpowiadamy co jeść, aby być szczęśliwszym oraz sprawdzamy czy jedna kostka czekolady dziennie może być kluczem do naszego zadowolenia? 12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady, to idealny moment, by przestać się zastanawiać i dać się porwać słodkim odczuciom i zatopić swe zmysły w czekoladzie.

Finlandia, Dania, Norwegia czy Szwajcaria niezmiennie od wielu lat znajdują się w ścisłej czołówce najszczęśliwszych krajów na świecie i nie jest to dziełem przypadku. Wysoki poziom darmowej edukacji, służby zdrowia czy nieskażone środowisko naturalne bez wątpienia działają korzystnie na nastroje mieszkańców tych państw. Okazuje się, że te kraje łączy ze sobą coś jeszcze - ilość spożywanej czekolady! Pozytywne właściwości czekolady i kakao Majowie i Aztekowie odkryli setki lat temu. Już wtedy zdawali sobie sprawę z tego, że nic tak nie dodaje energii jak odrobina tzw. „napoju życia”. Wierzono, że czekolada jest darem bogów, przez co przeznaczona była wyłącznie dla królów. Dziś dostęp do czekolady ma niemal każdy z nas, a eksperci twierdzą, że spożywanie jej może mieć pozytywny wpływ na nastrój.

Zawarta w czekoladzie ogromna ilość aktywnie działających substancji bez wątpienia wpływa na nasze poczucie szczęścia. Wszystko dzięki fenylotylaminie, która jest odpowiedzialna za wydzielanie w naszym organizmie endorfin, czyli tak zwanych hormonów szczęścia. To właśnie one poprawiają nastrój, redukują zmęczenie oraz potęgują poczucie przyjemności. Czekolada wspiera także nasze zdrowie. Jedząc ją w organizmie wydziela się serotonina, która przeciwdziała depresji oraz chorobom układu nerwowego i trawiennego. Zawarte w niej związki, tj. flawonole chronią nasz organizm przed poważniejszymi schorzeniami, m.in. chorobami nowotworowymi czy zawałami serca – informuje Tomasz Sienkiewicz z Manufaktury Czekolady Chocolate Story.

Wysokiej jakości czekolada, w której składzie nie znajdziemy zbędnych ulepszaczy, zawiera ponad 600 substancji mających dobroczynny wpływ na zdrowie. Są to m.in. magnez, potas, cynk, żelazo, witaminy A, B i E oraz kwasy omega-6. Nieprzypadkowo ziarna kakaowca, z których wytwarzana jest czekolada są zaliczane do tzw. superfoods, czyli żywności korzystnie wpływającej na organizm człowieka.

- Już kilka kostek prawdziwej, wytworzonej najlepiej metodą bean-to-bar (od ziarna do tabliczki) czekolady to coś więcej niż jedynie zastrzyk energii. Gorzka czekolada daje uczucie sytości, a co za tym idzie zaspokaja łaknienie na inne słodycze czy kaloryczne przekąski. Pomaga dzięki temu zachować szczupłą sylwetką oraz wspiera odchudzanie – twierdzi Tomasz Sienkiewicz.

Źródło: materiały prasowe

Fiesta na ulicach Warszawy pomimo lockdownu

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki