Grzyby - hit kuchni na 2022 rok. Kuchenne trendy. Wszystko, co musisz o nich wiedzieć

2022-01-18 9:48
Grzyby
Autor: demiahl / CC0 / pixabay.com

Ostatnie lata w kuchni to przede wszystkim zwrot w kierunku zdrowego odżywiania i pojawienia się pojęcia "superfood", czyli składników, które zawierają mnóstwo witamin, antyoksydantów i ogólnie pozytywnie wpływają na nasze odżywiania. W dietach królowały między innymi nasiona chia, spirulina, awokado, czy też rodzimie warzywa i owoce. Rok 2022 w kuchni będzie zwrotem w kierunku tradycyjnego gotowania, a na stołach będzie królował składnik, który kochał nasze babcie i na dobre zagościł on w tradycyjnej, polskiej kuchni. Zobacz, jaki składnik będzie gorącym trendem kulinarnym na 2022 rok.

Zdrowe odżywianie i przykładanie większej uwagi, to tego co spożywamy to absolutnie największy trend ostatnich lat. W minionych czasie w dietach królowały przede wszystkim składniki i potrawy, które dostarczały nam wiele składników, witamin i minerałów. To także czas kulinarnych eksperymentów i nowości, jak nasiona chia, smoczy owoc, czy nasiona goji. W 2022 roku w kuchni nastąpi zwrot w stronę tradycji i na nowo odkryjemy bogactwo rodzimych lasów. Do łask wracają bowiem grzyby i to one będą najmodniejszych dodatkiem kulinarnych 2022 roku. Z powodzeniem możemy je zatem dodawać do wszelkiego rodzaju potraw, jak makarony, gulasze, sosy, zupy, a nawet jako dodatki do zapiekanek i grzanek. 

Zobacz również: Obłędne promocje Rossmann. Ten kosmetyk to hit! W najnowszej gazetce promocyjnej tańszy o ponad połowę

Grzyby kojarzą się przede wszystkim z ciężkostrawnymi potrawami, jednak posiadają one również wiele prozdrowotnych właściwości. Oto część z nich:

- duża zawartość błonnika,

-pomagają w walce z nowotworami,

- zawierają dużo potasu,

- są źródłem witaminy B oraz D,

- są bogate w przeciwutleniacze i posiadają cechy antyoksydacyjne,

Polskie lasy jesienią stają się bogate w grzyby. Pamiętajmy jednak, że bywają one również śmiertelnie trujące. Najprostsza zasada w zbieraniu grzybów brzmi "zbieraj tylko te, które znasz". Jeżeli jakiegoś grzyba nie jesteśmy pewnie lepiej go nie zrywać. W dużym skrócie grzyby jadalne to te, które posiadają gąbczasty spód, należą do niech podgrzybki, maślaki czy kozaki. Charakterystyczną gąbkę posiadają również szatany, czyli goryczaki żółciowe. Są one bardzo podobne do podgrzybków, jednak ich kapelusz jest nieco jaśniejszy i posiada plamki, gąbką jest jasna i po jej dotknięciu lekko się różowi. W smaku są one bardzo gorzkie i praktycznie nie można ich zjeść Jednak w razie podejrzenia zatrucia "szatanem" należy natychmiast udać się na pogotowie w celu przeprowadzenia płukania żołądka.

Sonda
Lubisz grzyby?
Burza śnieżna i grzmoty na Podkarpaciu
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE