PRZEPISY NA WIELKANOC 2013: Jajka w sosie rzodkiewkowym

2013-03-28 12:48

Jajka w symbolice wielkanocnej oznaczają nowe życie. Dlatego właśnie w postaci barwnych pisanek wkładamy je do koszyczka, by po poświęceniu podzielić się nimi z bliskimi. Jajka serwujemy także jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania. Oto w jaki sposób można je przygotować.

Składniki:

l 6 jajek ugotowanych na twardo l 2 pęczki rzodkiewek l 3/4 szklanki śmietany l 2 łyżki majonezu l 1 łyżka chrzanu l 3 łyżki serka homogenizowanego l sól l pieprz l 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół. Rzodkiewki opłukać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wymieszać ze śmietaną, majonezem serkiem i chrzanem. Sos doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym sokiem z cytryny. Sos rzodkiewkowy położyć na półmisek, a na nim połówki jajek.

Aby zapobiec wypłynięciu białka z pękniętego jajka, należy wlać uprzednio do wody łyżkę octu. Można też dodać sól.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki