Jak przechowywać zioła - ile można przechowywać zioła

2013-06-18 12:02

Zioła powracają do łask! Coraz chętniej różne schorzenia leczy się ziołami, na rynku pojawiło się też dużo leków powstałych na bazie ziół. Ich zaletą jest łagodne działanie, brak toksyn i na ogół skutków ubocznych. Napar, nalewka, okład czy kąpiel – sposobów stosowania ziół jest wiele. Z wielu z nich przygotujemy smaczne herbatki, inne dodadzą smaku naszym potrawom.

Fitoterapia, czyli leczenie ziołami, bywa w wielu schorzeniach bardzo skuteczna. Warto jednak pamiętać, że zioła to leki, które należy stosować pod kontrolą lekarza i nie przekraczać zalecanych dawek.

>>> Paulina Sykut-Jeżyna zbierała zioła

Jak przechowywać

Pachnące zioła i kwiaty (np. lawenda) mogą być przechowywane przez dwa lata, pozostałe do trzech lat. Wyjątkiem jest kminek, który można trzymać nawet dziesięć lat.Przyprawy ziołowe powinny być trzymane w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej szklanych. Należy je przechowywać w miejscu suchym, zacienionym. Zioła trzeba chronić przed wilgocią.

Świeże zioła należy skropić wodą, wstawić do kubeczka z wodą i przechowywać w miejscu chłodnym, np. w lodówce.

Zbieraj i susz

Zdecydowaną większość ziół zbiera się latem, przed kwietniem lub w trakcie kwitnienia. Najlepiej w suchy dzień, po opadnięciu rosy z liści. Nasiona i zdrewniałe części roślin zbiera się wczesną jesienią bądź na wiosnę.

{% load polls_tags %}

{% get_poll 6340 request.path %}

 

Zioła powinno się suszyć jak najszybciej po ich zebraniu. Części roślin, które chcemy wysuszyć, rozkładamy cienką warstwą na podwójnej warstwie bibuły i zostawiamy do całkowitego wysuszenia w ocienionym, ale przewiewnym miejscu, od czasu do czasu poruszając. Czas suszenia wynosi 5–6 dni. Nie powinno się suszyć ziół na słońcu, gdyż czynne substancje i olejki zawarte w nich szybko ulegają rozkładowi.

Znacznie szybszą metodą jest suszenie w specjalnej suszarce lub nagrzanym piekarniku do temperatury 60–70 stopni Celsjusza. Zioła umieszcza się na blasze do pieczenia i pozostawia lekko uchylone drzwiczki piekarnika. Zioła powinny być suche, lecz przy dotknięciu nie mogą rozsypywać się w proszek. Zioła możemy też zamrażać, dzięki tej metodzie również zachowują swoje cenne właściwości.

Najnowsze