Jak radzić sobie z dolegliwościami wrzodowymi, kiedy najczęściej atakuje choroba wrzodowa

2011-04-12 8:24

Wiosna to pora, kiedy wrzodowcy zaczynają czuć się paskudnie. Choć naukowcy nie do końca rozwikłali tę zagadkę, to prawdą jest, że przejściowe pory roku (wiosna i jesień) sprzyjają wrzodom żołądka i dwunastnicy. Jak radzić sobie z takimi dolegliwościami radzi internista dr n. med. Leszek Marek Krześniak

Prawdopodobnie dlatego, że wszyscy jesteśmy wtedy osłabieni, głównie brakiem światła słonecznego, wahaniami temperatury, świeżych witamin, a tym samym nasz układ odpornościowy staje się łatwym kąskiem dla zarazków.

- Głównym winowajcą w przypadku owrzodzenia żołądka jest bakteria Helicobacter pylori. Do wystąpienia choroby mogą przyczyniać się także czynniki genetyczne (np. zbyt cienka i delikatna warstwa śluzu pokrywającego wnętrze żołądka i dwunastnicy) oraz przedłużający się stres - mówi dr Leszek Marek Krześniak.

Kiedyś sądzono, że przyczyną wrzodów jest nadmiar soków trawiennych w żołądku. Jednak późniejsze badania wykazały, że u wielu chorych wcale nie występuje ich nadmierne wydzielanie, ba, często ci pacjenci mają nawet obniżony poziom soków trawiennych. Zwykle są tote osoby, u których wrzód pojawił się pod wpływem czynników genetycznych lub na skutek zaatakowania żołądka przez Helicobacter pylori.

Wrzody żołądka mogą się pojawić w każdym wieku, ale zazwyczaj zdarzają się w wieku 40-50 lat. Ich objawem jest pieczenie, uczucie ssania w żołądku, nudności, wzdęcia, silny ból żołądka po jedzeniu, nierzadko uczucie ciągłego głodu.

Patrz też: Sprawdź, jak możesz sam się zbadać

W leczeniu stosuje się antybiotyki, leki przeciwko nadkwasocie, zioła.

Co nasila dolegliwości

- Niewłaściwe nawyki żywieniowe (szybkie zjadanie posiłków, fast foody)
- Picie zbyt dużych ilości kawy (powyżej 3 filiżanek dziennie)
- Nadużywanie alkoholu
- Nadużywanie leków z kwasem acetylosalicylowym (znajduje się w środkach przeciwbólowych i przeciwzapalnych)
- Stresy

Jak łagodzić objawy

- Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę, jakie produkty wywołują u nas złe samopoczucie i starać się je wyeliminować z diety. Jedni źle znoszą mleko i nabiał, inni fatalnie się czują po zjedzeniu jajek, a większość po zjedzeniu słodyczy, miodu, dżemu itp.
- Warto na jakiś czas (ok. 2 tygodni) zrezygnować z surowych warzyw i owoców. Jadać za to gotowane i pieczone jabłka.
- Popijać kisiel z siemienia lnianego, herbatki z rumianku, melisy, korzenia mniszka
- Pijać sok ze świeżej kapusty, który rozcieńcza kwasy żołądkowe
- Jeść częściej, ale w mniejszych ilościach
- Żuć nasiona babki
- Rozładowywać stres
- Unikaj kwasu acetylosalicylowego.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki