Jak szybko schudnąć - dieta kopenhaska - 7 kg w 13 dni

2011-06-16 17:30

Dieta kopenhaska jest znana również pod kilkoma innymi nazwami: duńska, szwedzka, Mayo lub po prostu dieta trzynastu dni. Sprawdzona przez wiele osób daje rzeczywiście dobre efekty. Jednak jest rygorystyczna i nie można robić żadnych wyjątków.

Dieta ta ma ustalony ścisły jadłospis, którego należy przestrzegać. Dieta kopenhaska jest niskokaloryczna i wymaga od nas silnej woli. Ci, którzy stosowali tę dietę - schudli i chwalą ją. Nie powinniśmy stanowczo przedłużać tej diety, ani stosować częściej niż co trzy miesiące.

DLA KOGO dieta kopenhaska

Mogą ją wypróbować wszystkie zdrowe osoby, które nie mają problemów żołądkowych i chorych nerek. Jest niewskazana dla osób pracujących fizycznie.

Zalety i wady

Dzięki niej możemy szybko schudnąć, a następnie przystąpić do zdrowego i zbilansowanego stylu odżywiania. Po jej zakończeniu nie zaczynajmy jeść tłustych potraw i bardzo kalorycznych produktów, ponieważ możemy uzyskać efekt jo-jo. Wadą jest jej niskokaloryczność, która może powodować spadek energii.

WAŻNE, abyśmy codziennie pili po 2 litry niegazowanej wody!

Jadłospis na 13 dni:
Warto spróbować przyrządzać dania w formie sałatek.

Dzień 1. i 8. Śniadanie: kubek kawy z kostką cukru. Obiad: 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku (może to być brokuł lub kalafior, jeżeli nie przepadamy za szpinakiem), pomidor. Kolacja: kotlet wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.

Dzień 2. i 9. Śniadanie: kubek czarnej kawy z kostką cukru. Obiad: kotlet wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, owoc. Kolacja: plaster chudej szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 3. i 10. Śniadanie: kubek kawy z kostką cukru, grzanka. Obiad: szklanka gotowanego szpinaku, pomidor, świeży owoc. Kolacja: 2 jajka na twardo, plaster szynki, 5 liści sałaty z oliwą i sokiem z cytryny.

Dzień 4. i 11. Śniadanie: kubek kawy z kostką cukru. Obiad: jajko na twardo, tarta marchewka, małe opakowanie twarożku. Kolacja: 1/2 szklanki kompotu, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 5. i 12. Śniadanie: duża tarta marchewka z cytryną. Obiad: 300 g chudej ryby gotowanej na parze. Kolacja: kotlet wołowy, 5 liści sałaty.

Dzień 6. i 13. Śniadanie: kubek kawy z kostką cukru, grzanka. Obiad: pierś kurczaka gotowana, 5 liści sałaty z olejem i cytryną. Kolacja: 2 jajka na twardo, duża marchew.

Dzień 7. Śniadanie: herbata. Obiad: kawałek chudego mięsa z grilla, owoc. Kolacja: nic.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki