Jak tanio przygotować święta

2011-12-19 3:00

Boże Narodzenie to wyjątkowy czas. Spędzamy je w gronie najbliższych. Święta wiążą się jednak z dodatkowymi wydatkami. Jak je przygotować, by nie obciążyły zbyt mocno naszego budżetu?

Przedświąteczny szał wydawania pieniędzy można ograniczyć rozsądnym planowaniem. Ustal górną granicę wydatków, przygotuj listę produktów i ściśle się jej trzymaj. Nie dasz się wtedy złapać na tzw. okazje. Większe zakupy warto robić w supermarketach i dyskontach, bo ceny są tam zwykle niższe niż w małych sklepikach. Również na targowiskach można spotkać masę przedświątecznych okazji. Warto się targować!

Tradycyjna wigilia nie jest taka droga. Koszty rosną, gdy na naszym stole pojawiają się wyszukane potrawy lub gotowe wyroby. Nie ma co też przesadzać z ilością potraw. Przecież nie chodzi o to, aby w Wigilię zjeść tyle co przez miesiąc. Opłatek, śledzie, zupa - barszcz czerwony, rybna lub grzybowa. Prawie w każdym domu pojawia się też kapusta z grzybami lub z grochem, pierogi i oczywiście ryby. Zwieńczeniem kolacji są kluski z makiem lub kutia i kompot z suszu. Mamy więc w czym wybierać.

By obniżyć koszty, droższe potrawy zrób w mniejszych ilościach. Zrezygnuj z ryb pod różnymi postaciami, wystarczy jedno takie danie. Natomiast tańszych potraw przygotuj więcej. Nawet z kapusty i grzybów można sporządzić wiele różności. Pierożki, paszteciki, krokiety, kulebiaki - to przecież lubi każdy. Również śledzie będą wdzięcznym tematem. Można je przygotować na różne sposoby - na słodko, pod pierzynką, w oleju, śmietanie lub podać efektowny półmisek śledzikowych różności. Rolmopsy, dzwonka i roladki wystarczy rozdzielić warzywami i marynatami, by ta szara rybka zyskała gwiazdkową oprawę.

Można też poprosić, by każdy przyniósł ze sobą swoją ulubioną potrawę. Zaoszczędzisz nie tylko pieniądze, ale i czas.

Świąteczną atmosferę tworzą też pięknie ozdobiona choinka, pachnące gałązki jodły, orzechy, jabłuszka, pomarańcza "nabita" goździkami, świeczki i kolorowe lampki.

Dekoracje choinkowe nie należą do najtańszych, dlatego warto je samemu przygotować. Do wykonywania ozdób zaproś wnuki.

Kolacja dla 8 osób

Śledzie: 1 kg (razem z dodatkami: oliwa, cebulka, koncentrat pomidorowy, rodzynki, śmietana, jabłko) - ok. 15 zł

Zupa grzybowa: włoszczyzna, makaron, grzyby 40 g - ok. 12 zł

Albo barszcz: buraki, włoszczyzna - 3 zł

Karp świeży: ok. 1,5 kg - ok. 23 zł

Kapusta z grzybami: 1 kg kapusty, 20 g grzybów - 9 zł

Pierogi z kapustą i grzybami: kapusta, mąka, grzyby - 11 zł

Kluski z makiem: makaron łazanki, mak, miód, bakalie - 18 zł

Kompot z suszu: 10 zł

Dodatki: pieczywo, herbata, cytryny: 5 zł

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki