Dieta białkowa - dzień 6. - drób to dobry wybór

i

Autor: EAST NEWS/SE

Jedzmy perliczki!

2008-02-01 18:21

W ciągu swojego życia Polak zjada średnio: 2 krowy, 20 świń, 760 kurczaków, 46 indyków, 15 kaczek, 7 królików, 1,5 gęsi i około 500 kg ryb. Wkrótce ten jadłospis może się wzbogacić o mięso perliczek.

Wielkopolska firma Drop proponuje nam ptaka w dwóch wersjach: schłodzonej i zamrożonej, w foliowych opakowaniach.

Perliczka wielkopolska to pierwszy tego typu produkt w Polsce. I jak zapewnia producent, doskonała propozycja dla osób, które chcą posmakować dziczyzny i niekoniecznie muszą mieć na stole drogiego bażanta czy kuropatwę.

Mięso perliczki jest soczyste, delikatne i wyraziste w smaku - zachwalają producenci. Ma także inne zalety. Jest chude i niskokaloryczne (160 kcal/100g) - ma dwa razy mniej tłuszczu niż mięso kurcząt i cztery razy mniej niż wieprzowina. Zawiera natomiast więcej białka niż inne rodzaje mięsa, a także witaminy B1, B2, E oraz minerały: potas, żelazo i magnez.

Perliczka jest krewną kury, a w Wielkopolsce hodowana jest w warunkach zbliżonych do naturalnych przy użyciu pasz zbożowych (bez dodatków pochodzenia zwierzęcego i stymulatorów wzrostu).

Cena 1500 g perliczki wielkopolskiej to ok. 30 zł.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki