Wielkopolska firma Drop proponuje nam ptaka w dwóch wersjach: schłodzonej i zamrożonej, w foliowych opakowaniach.
Perliczka wielkopolska to pierwszy tego typu produkt w Polsce. I jak zapewnia producent, doskonała propozycja dla osób, które chcą posmakować dziczyzny i niekoniecznie muszą mieć na stole drogiego bażanta czy kuropatwę.
Mięso perliczki jest soczyste, delikatne i wyraziste w smaku - zachwalają producenci. Ma także inne zalety. Jest chude i niskokaloryczne (160 kcal/100g) - ma dwa razy mniej tłuszczu niż mięso kurcząt i cztery razy mniej niż wieprzowina. Zawiera natomiast więcej białka niż inne rodzaje mięsa, a także witaminy B1, B2, E oraz minerały: potas, żelazo i magnez.
Perliczka jest krewną kury, a w Wielkopolsce hodowana jest w warunkach zbliżonych do naturalnych przy użyciu pasz zbożowych (bez dodatków pochodzenia zwierzęcego i stymulatorów wzrostu).
Cena 1500 g perliczki wielkopolskiej to ok. 30 zł.