Banany to jedne z tych owoców, które lubią prawie wszyscy. A chęcią pałaszują je zarówno dzieci, jak i dorośli. Banany nadają się również do wielu posiłków, dodaje się je do owsianek, ciast, a nawet piecze chleb. Nie wszystkie banany można jeść bez konsekwencji. Jest pewien szczegół, na który trzeba zwracać uwagę podczas jedzenia bananów. W innym przypadku może skończyć się to źle.
i
Autor: Hans / CC0 / pixabay.comDzierzgoń: Tutaj też trafiły banany z nielegalnym dodatkiem!
Banany mają ciemne plamki? Lepiej ich nie jedz
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców. Bogate w potas są rewelacyjną przekąską, na przykład po treningu. Banany rewelacyjnie nadają się także do wypieków. Muffinki czy ciasto bananowe są genialną alternatywą dla osób poszukujących zdrowszych wersji popularnych dań. Wbrew obiegowej opinii czarne i bardzo mocno dojrzałe banany nie są szkodliwe. Niektórzy uważają, że właśnie takie są najlepsze. Jest jednak pewna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę podczas wybierania bananów. Jeżeli owoc posiada ciemne plamki lub jego środek jest czarny to banan prawdopodobnie został zaatakowany przez pleśń nigrospora. Spożycie takiego banana dla większości osób nie będzie niebezpieczne, inaczej może być w przypadku gdy mamy uczulenie na tą pleśń. Niestety, większość osób o tym nie wie, a spożycie zainfekowana banana może być dla nich bardzo szkodliwe.