Lody Ekipy to hit. Katarzyna Bosacka  z „Wiem co jem” nie zostawia na nich suchej nitki

i

Autor: facebook, materiały prasowe Lody Ekipy to hit. Katarzyna Bosacka z „Wiem co jem” nie zostawia na nich suchej nitki

Lody Ekipy to hit. Katarzyna Bosacka z „Wiem co jem” nie zostawia na nich suchej nitki

2021-05-06 14:18

Lody Ekipy to jeden z najbardziej pożądanych towarów. Kiedy tylko pojawią się w w sklepach niemal natychmiast znikają. W niektórych sklepach dochodzi nawet do dantejskich scen – ludzie wyrywają je sobie z rąk. Sukces lodów Ekipy Friza zaskoczył nawet producenta. Firma Koral zamierza zwiększyć produkcję nawet do miliona lodów dziennie! Skala zjawiska skłoniła także prowadzącą popularny program - „Wiem co jem” - do sprawdzenia, co takiego niezwykłego kryją w sobie lody Ekipy Friza. Okazuje się, że ich skład budzi sporo wątpliwości.

Lody Ekipy Friza cieszą się ogromną popularnością wśród dzieci i młodzieży. Od dnia premiery sorbety firmy Koral sygnowane przez jednego z najpopularniejszych youtuberów w Polsce znikają z zamrażarek w ekspresowym tempie. Lody Zainteresowanie tymi lodami jest tak ogromne, że fani Friza walczą ze sobą o te smakołyki. W sieci pojawia się sporo nagrań, na których widać walkę o lody Ekipy przy sklepowych zamrażarkach. Zarówno dzieci jak i nastolatki rzucają się na lady chłodnicze, żeby zdobyć chociaż jeden lód na patyku od ekipy Friza. Do akcji wkroczyła także dziennikarka prowadząca popularne programy telewizyjne o zdrowym żywieniu m.in. „Wiem co jem” czy „MądrzeJemy”. Katarzyna Bosacka przeanalizowała skład popularnego przysmaku. Okazuje się, że lody Ekipy nie należą do najzdrowszych - „Nie wiem, kim jest Ekipa, ale wiem, że jej lody są po prostu kiepskie” - zaczyna swój wpis na Facbooku Katarzyna Bosacka. Dziennikarka wylicza niezdrowe substancje, ale znajduje też pozytywy w składzie.

ZOBACZ TEŻ: To nie żart! Ponad 200 tys. złotych za... papierek po lodach! O co chodzi z "Ekipą Friza"?

- Mają długi skład - prawie trzydzieści składników ?- Na pierwszym miejscu jest woda, czyli głównie za nią płacimy ?- Oprócz cukru ( tak, lody powinny być słodkie!) jest w nich bardziej niezdrowy syrop glukozowy ?- Jest karagen E407a (przetworzone wodotosty morskie z gatunku Euchema), co do którego są wątpliwości w świecie naukowym, czy powinien być podawany dzieciom ?- Jest sporo jeszcze innych zagęstników ?- Liczne emulgatory ?- Są sztuczne aromaty ?- Ze względu na sporą zawartość mleka w proszku i laktozy, lody nie nadają się dla tych, co laktozy nie tolerują ?- Plus za naturalne barwniki ? - zaznacza Katarzyna Bosacka

Dziennikarka, która w swoich programach uczy, jak jeść zdrowo i na co zwracać uwagę w składzie produktów podsumowuje: - "W sumie, nie ma się o co zabijać, typowy, wysokoprzetworzony produkt przemysłowy, ale trzeba przyznać, że nieźle wypromowany". A promocja jest doskonała i przynosi efekty. Jak pisaliśmy wyżej od kiedy lody Ekipy trafiły do sklepów stały się hitem. Są najlepiej sprzedającą się nowością w 40-letniej historii firmy Koral. Sorbety są dostępne w dwóch smakach: truskawkowym  oraz cytrynowym, oba w polewie z gumy balonowej z cukrem strzelającym.

Najłatwiejsze waniliowe lody domowe

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki