Marynowane rzodkiewki na słodko [PRZEPIS] - zalewa, jak przyrządzić

2013-07-28 12:20

Marynowane rzodkiewki na słodkoKoszt: 9 zł Składniki: 6 pęczków rzodkiewek, zalewa

Rzodkiewki jemy zazwyczaj surowe. Można je jednak zamarynować, przez co nabiorą ciekawego smaku. Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy, jak przyrządzić smaczne marynowane rzodkiewki na słodko.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Zalewa: 2 szklanki oleju słonecznikowego, 2 szklanki soku z cytryny, 2 szklanki octu 10 proc., 3 szklanki przegotowanej wody, 9 łyżek miodu, 3 ząbki czosnku, 3 łyżeczki ziaren gorczycy, 1,5 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego

Sposób przygotowania: Umyte rzodkiewki przekroić na połówki lub ćwiartki zależnie od wielkości. Olej, wodę, sok z cytryny, ocet, miód, czosnek, gorczycę, sól i pieprz zagotować. Rzodkiewki ułożyć w słoikach  i zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Nadają się do jedzenia po 2 tygodniach.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki