Robert Sowa poleca: Marynowane szaszłyki z polędwiczek z kurczaka podane z pikantnym karmelizowanym ananasem i melonem gallo

2011-07-01 4:10

Specjalnie dla Czytelników "Super Expressu" Robert Sowa (45 l.), mistrz kulinarny i gwiazda imprez "Lata z radiem", przygotował przepis na weekend.

Składniki dla 4 osób:
500 g polędwiczek z kurczaka
0,5 szklanki oliwy z oliwek
przyprawa kebab-gyros
16 drewnianych patyczków do szaszłyków
1 obrany ananas
1 obrany melon gallo

Marynata do owoców:
grubo mielony czarny pieprz
papryka ostra
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła
8 listków świeżej mięty
50 ml koniaku

Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki zalać marynatą przygotowaną poprzez zmiksowanie oliwy z oliwek z przyprawą kebab-gyros. Odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Owoce pokroić. Cukier rozpuścić na patelni, tworząc karmel, dodać masło, a następnie dodać owoce, koniak Martell i całość dusić przez 5 minut. Zamarynowane polędwiczki z kurczaka nadziać na szpadki. Szaszłyki usmażyć na patelni grillowej, ułożyć na pikantnych karmelizowanych owocach, posypać siekaną miętą i grubo mielonym czarnym pieprzem.

Patrz też: Robert Sowa: Nienawidziłem szpinaku, ale cielęcy móżdżek to jest to!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki