Masz napady lęku? Zmiana diety może ci pomóc

2015-06-30 12:00

Nie raz bez większego powodu odczuwałaś lęk nie wiedząc co ci dolega i co jest jego przyczyną. To często wynik stresu, szybkiego życia i złej diety. Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu w Maryland w USA mówią, że sfermentowana żywność może być pomocna dla tego typu stanów. Zmniejsz swoje fobie i lęki społeczne.  

Warzywa, owoce, jedzenie

i

Autor: Archiwum serwisu

Według najnowszych badań profesorów z uniwersytetu z USA wynika iż nasza codzienna dieta ma wpływ na nasze samopoczucie. Co więcej - poszczególne produkty działają na konkretne schorzenia bądź dolegliwości. Jeśli faktycznie badania te zostaną potwierdzone będzie z nich wynikać, że ogórki kiszone mogą zmniejszyć twój lęk i fobie społeczne. Z wstępnych wyników badań okazuję się, że ludzie, którzy regularnie spożywali takie produkty jak: ogórki kiszone, kiszona kapusta czy jogurty naturalne, mimo braku świadomości wykazywali dużo mniej objawów fobii społecznej, niż osoby którzy tych produktów nie jedli. Badanie było zrobione na licznie 700 studentów z wydziału psychologii na uniwersytecie Maryland w Stanach Zjednoczonych. Zadziwiającym jest wynik, że probiotyki zawarte w produktach mają pozytywny bądź negatywny wpływ na zdrowie psychiczne człowieka. Ewidentnie sfermentowana żywność zawiera probiotyki, które wpływają na florę układu pokarmowego tym samym obniżając lęk społeczny.

Zobacz też: Jedz orzechy! Ochronią cię przed śmiertelnymi chorobami

Przeczytaj też: Co mówią o tobie twoje oczy? Sprawdź, jaką jesteś osobą, jaki jest stan twojego zdrowia!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki