W sierpniu ceny poszły w górę średnio o blisko 24%. Ile kosztuje teraz jedzenie?

i

Autor: Canva.com Zdjęcie poglądowe

Nie marnuj żywności i dbaj o planetę! Jak to robić?

2022-10-05 10:21

29 września już po raz trzeci obchodziliśmy ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności. Jak pokazują wyniki najnowszych badań, w Polsce rokrocznie wyrzuca się prawie pięć milionów ton żywności, z czego aż 60% trafia do śmieci w naszych domach. Według analizy NIK, przyjęcie ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności było ważnym krokiem, lecz konieczne jest wdrożenie szerszej edukacji na temat racjonalnego planowania zakupów oraz zasad właściwego przechowywania żywności2. Z pomocą przychodzi marka Winiary oraz działania podjęte w ramach programu „Pomagamy w Gotowaniu i Niemarnowaniu”.

Problem marnowania jedzenia jest wciąż przytłaczający. Pomijając aspekty społeczne, ekonomiczne i etyczne, marnowanie żywności ma także negatywny wpływ na środowisko i klimat. Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) corocznie marnowane 1,3 mld ton żywności na świecie jest źródłem emisji 3,3 Gt ekwiwalentu dwutlenku węgla. Zważywszy na ogromną skalę tego zjawiska – zapobieganie marnotrawieniu żywności może być więc jednym ze skuteczniejszych sposobów walki ze zmianami klimatu.

Dane dla Polski są niemniej alarmujące. Wyniki ostatnich badań PROM, wskazują, iż w naszym kraju rokrocznie marnuje się prawie pięć milionów ton żywności. W ocenie ekspertów prawdopodobne jest, że przy konsekwentnych działaniach do roku 2030 uda nam się ograniczyć to zjawisko o przynajmniej 30%.

Gospodarstwa domowe

W Polsce w każdej sekundzie wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kilogramy jedzenia w całym łańcuchu żywnościowym, z czego 92 kg w gospodarstwach domowych. Wyrzucamy przede wszystkim gotowe, niespożyte posiłki (70,3% badanych), a także same produkty spożywcze (37,2%).

Najczęstszymi powodami pozostają: zepsucie produktów, przeoczenie daty ważności, przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia oraz za duże zakupy. Pandemia częściowo wpłynęła na zmianę zachowań konsumenckich i choć większość z nas zaczęła robić zakupy rzadziej (82%), to zazwyczaj były one jednak większe (52%). Marnujemy jedzenie za często i zbyt pochopnie, choć istnieją proste rozwiązania, jak tego uniknąć.

Zobacz także: Quiz. Ile lat ma Twoja dusza? Twój wiek mentalny wskazuje na staruszkę, czy nieokrzesaną dziewuszkę?

 - Jako Winiary prowadzimy działania, w których sercu są nasi konsumenci. Znakomitym tego przykładem jest program „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”, którego celem jest ograniczenie marnowania żywności w polskich domach. Planując działania staraliśmy się podejść do zagadnienia marnowania żywności kompleksowo. Dlatego proponujemy rozwiązania na każdym etapie: od planowania zakupów i posiłków, poprzez wskazówki związane z przechowywaniem żywności i wykorzystaniem w przepisach składników, które mamy w domu, po tworzenie Jadłodzielni, dzięki którym można dzielić się nadwyżkami. Marka WINIARY to przede wszystkim wysokiej jakości produkty, takie jak Majonez Dekoracyjny, a także sosy, buliony, pasty, które pozwalają w łatwy i szybki sposób przyrządzić smaczne i pożywne posiłki dla całej rodziny. Rozwijając nasze portfolio, przenosimy misję niemarnowania na kolejny poziom. Już teraz w sklepach można znaleźć między innymi limitowaną edycję „Zup z Uratowanych warzyw”, przy produkcji których wykorzystujemy pełnowartościowe warzywa o nieidealnych kształtach, jak również „Pomysł na… to co jest pod ręką”, które pozwalają na dużą dowolność w wyborze składników przygotowywanych potraw, gwarantując przy tym idealny rezultat – mówi Szymon Ulkowski, CEE E-Business and Communication Manager w WINIARY.

Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Okazuje się, że przed wyjściem do sklepu tylko czterech na dziesięciu Polaków zagląda do lodówki i szafek, by sprawdzić stan swoich zapasów. Winiary ma na to gotowe porady: jak planować posiłki, jak pisać listy na zakupy oraz kiedy i jak je robić (Jak nie marnować - porady i inspiracje | WINIARY). Dodatkowym udogodnieniem jest wdrożone na stronie cyfrowe narzędzie do planowania posiłków: My Menu Plan. Dzięki niemu na podstawie preferencji żywieniowych można stworzyć indywidualny jadłospis pełen pysznych i wartościowych posiłków, a jednocześnie uniknąć potraw, których ze względów zdrowotnych lub smakowych nie powinniśmy spożywać. My Menu Plan nie tylko zaproponuje różnorodne warianty posiłków, ale dzięki wbudowanemu kalkulatorowi pomaga określić liczbę porcji i potrzebną do zakupienia ilość składników. Korzystając z modułu „zero waste” możemy także wskazać składniki, które mamy aktualnie w domu i chcielibyśmy wykorzystać, a program podpowie nam dopasowane przepisy, dzięki czemu ograniczymy wyrzucanie posiadanych już produktów.

Przepisy na niemarnowanie

Niewykorzystane produkty, które powoli tracą świeżość, mogą posłużyć nam jako baza do innych potraw na najbliższe dni. Serwis winiary.pl to jeden z największych portali z przepisami w Polsce. Miesięcznie odwiedza go ponad 2 mln użytkowników, korzystając z bazy blisko 7 tys. przepisów. Wśród nich znaleźć można także specjalne propozycje na dania bez marnowania opracowane we współpracy z Jagną Niedzielską i Robertem Harną. Większość dostępnych na portalu przepisów ma podane zamienniki produktów, których można użyć gdy nie mamy podstawowego składnika, co sprawia, że z łatwością można wykorzystać to, co zostało w lodówce. Podczas poszukiwania interesujących nas dań można też skorzystać z pomocy wirtualnego asystenta – chatbota WINIARKA. Co ważne, wszystkie przepisy można umieścić w My Menu Plan, aby zawsze mieć je pod ręką.

Kolejny poziom niemarnowania z produktami WINIARY

Całe portfolio marki WINIARY stworzone jest z myślą o tym, aby dostarczać wygodnych i różnorodnych rozwiązań na przygotowanie szerszego repertuaru smacznych i niedrogich posiłków, przy krótkim czasie gotowania. Nowości od marki, w jeszcze większym stopniu wspierają misję niemarnowania oraz pomagają na wprowadzenie do kuchni zasad „zero waste”. Wśród nowych produktów można znaleźć m.in. 3 propozycje „Pomysł na… to co jest pod ręką” oraz 4 warianty „Pasty do dań z patelni WINIARY”, dzięki którym można przygotować smaczny obiad, wykorzystując z dużą dowolnością składniki jakie mamy aktualnie pod ręką, a nie chcemy aby się zmarnowały. Kolejną ciekawą propozycją od marki są także „Zupy WINIARY z uratowanymi warzywami”, do produkcji których wykorzystano nieregularne z wyglądu lecz pełnowartościowe warzywa. Bez zmiany w składzie, czy smaku produktów, w każdym z trzech wariantów zawarto jedną grupę uratowanych warzyw: w Krupniku - marchewki, w Barszczu Czerwonym są to buraki, a w Jarzynowej – selery.

Produkty Dobre Dłużej

Jak pokazuje raport Banków Żywności w Polsce aż 64% dorosłych nie wie, co tak naprawdę oznaczają etykiety umieszczone na produktach spożywczych.5 Przede wszystkim nie potrafią wykazać różnicy pomiędzy „najlepiej spożyć przed", a "należy spożyć do". Brak zrozumienia tych oznaczeń prowadzi do niepotrzebnego wyrzucania jedzenia. Dlatego WINIARY wspiera Too Good To Go w działaniach edukacyjnych „Często Dobre Dłużej”, gdzie poprzez pomoc w prawidłowym zrozumieniu oznaczenia „Najlepiej spożyć przed…” oraz dzięki specjalnym etykietom „Popatrz. Powąchaj. Posmakuj.” ułatwia rozpoznanie produktów, które przy prawidłowym przechowywaniu mogą być bezpiecznie spożywane po upływie daty widocznej na opakowaniu.

Jadłodzielnie – podziel się nadwyżką

Co zrobić z pełnowartościowymi produktami, których nie jesteśmy w stanie zużyć? Rozwiązanie jest proste – podzielić się nimi! WINIARY jako pierwsza komercyjna marka zaangażowały się w propagowanie idei foodsharingu w Polsce. We współpracy z Fundacją CHOPS otwartych zostało 11 nowych jadłodzielni, nad którymi opiekę sprawują lokalni partnerzy. Pierwsza z nich stanęła w Kaliszu, skąd pochodzi marka Winiary. Jadłodzielnie to specjalnie oznaczone lodówki i szafki zlokalizowane w różnych punktach miast. Znajdują się w łatwo dostępnych miejscach m.in., na uczelniach, przy urzędach, w akademikach czy przy bazarkach. Zarówno sklepy, restauracje, jak i zwykli mieszkańcy mogą tam zostawiać nadwyżki żywności, która w przeciwnym razie mogłaby się zmarnować. Dzięki temu osoby, które zainteresowane są danymi produktami, mogą w łatwy sposób je pozyskać. Każdy z punktów posiada swojego opiekuna, który dba o współpracę z lokalnymi dostawcami i władzami, dzięki czemu jest regularnie zapełniany. Na stronie Lista jadłodzielni w Polsce | Winiary jest dostępna mapa wszystkich jadłodzielni w Polsce oraz poradnik dla konsumentów, czym można się dzielić.

Marnowanie żywności to duży problem w całej Polsce. Często wyrzucamy produkty, których nie zdążyliśmy zjeść na czas. A przecież dookoła jest mnóstwo potrzebujących, którym te produkty mogłyby pomóc, zanim przestaną nadawać się do spożycia. Jako Fundacja chcemy, aby lokalna społeczność miała możliwość sąsiedzkiego dzielenia się jedzeniem i wzajemnego wspierania, dzięki czemu możemy jednocześnie ograniczyć marnowanie żywności. Zaangażowanie się we współpracę z marką Winiary i wspólne otwieranie takich punktów w różnych miastach Polski umożliwia te działania. Jesteśmy dumni, że możemy być częścią tego projektu – mówi Roman Żarnecki, Prezes Zarządu Fundacji CHOPS.

Źródło: materiały prasowe 

Winiary

i

Autor: Materiały prasowe Winiary
Winiary

i

Autor: Materiały prasowe Winiary
Weterynarze naprawiają złamaną nogę bociana
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Nasi Partnerzy polecają