Niedzielny obiad za 27 zł

2013-12-27 3:00

Szef kuchni Robert Sowa radzi.

ZUPA na wędzonych żeberkach z cieciorką, ziarnami jęczmienia i pszenicy 50 min, 7 zł

SKŁADNIKI dla 4 osób

1,5 l bulionu drobiowego

500 g wędzonych żeberek

3 łyżki oleju rzepakowego

2 pokrojone w kostkę słodkie cebule

100 g obranych i pokrojonych w plastry pieczarek

50 g cieciorki

50 g ziaren jęczmienia

50 g ziaren pszenicy

4 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki

2 pokrojone w plastry łodygi selera naciowego

100 ml śmietany kremówki 36 proc.

sól morska, czarny grubo mielony pieprz, liść laurowy, tymianek

Sposób przygotowania

W dużym rondlu zagotować bulion, dodać wędzone żeberka, przyprawy, podsmażoną na oleju cebulę, pieczarki, cieciorkę, ziarna jęczmienia i pszenicy, całość gotować przez około godzinę. Pod koniec gotowania wyjąć żeberka, dodać ziemniaki i seler. Żeberka obrać z mięsa, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku. Tak przygotowana zupa smakuje wybornie z polskim żytnim chlebem.

KLOPSIKI nadziewane serem feta podawane z salsą pomidorową 40 min, 20 zł

SKŁADNIKI dla 4 osób

300 g udźca cielęcego

300 g schabu karkowego

100 g sera feta

1 jajko

1 łyżka bułki tartej

oliwa do smażenia

przyprawa do mięsa mielonego

sól czosnkowa

pieprz czarny mielony

3 pokrojone w kostkę dymki wraz ze szczypiorem

1 łyżka natki pietruszki

200 g pomidorów bez skóry

1 łyżeczka bazylii

1 łyżka pestek słonecznika

Sposób przygotowania

Mięso umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zemleć. Dodać jajko, bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego, natkę pietruszki oraz uprzednio zeszkloną i wystudzoną dymkę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Mięso podzielić na równe porcje i formować z niego małe placki, na których należy ułożyć pokrojony w kostkę ser feta. Całość zawinąć, formując klopsiki. Podsmażyć na złoty kolor, a następnie piec około 15 minut w temperaturze 150°C. Pomidory zmiksować, dodać 2 dymki wraz ze szczypiorem i pestki słonecznika. Doprawić do smaku bazylią, solą i pieprzem. Tak przygotowane klopsiki podawać z sosem pomidorowym aromatyzowanym bazylią.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki