Naukowcy z Australii i Nowej Zelandii dokonali epokowego odkrycia. Z ich badań wynika, że ludzkie kubki smakowe są w stanie nie tylko wyczuć takie smaki, jak: słony, gorzki, kwaśny, słodki i umami (mięsny), ale także wyczuwają... smak tłusty! Według naukowców, część ludzi jest bardziej wrażliwa na ten smak, dzięki czemu rzadziej sięga po tłuste potrawy. To odkrycie może przyczynić się do walki z nadwagą i otyłością. Badacze zwracają uwagę, że ludzie spożywają zbyt duże ilości tłustych pokarmów, bo są one zbyt łatwo dostępne. To też mogło przyczynić się do zmniejszenia wrażliwości na tłusty smak u niektórych ludzi. W takim wypadku rozwiązaniem jest świadome ograniczenie spożywania tłustych potraw. Natomiast ludzie, którzy czują tłusty smak, to szczęściarze!
Zobacz: Sprawdzaj skład lodów, żeby nie przytyć!
Przeczytaj też: Chcesz długo żyć? Sprawdź, jakie WARZYWO ci w tym pomoże!