Kiszone ogórki

i

Autor: Luiza Kawala/Pixabay Kiszone ogórki to naturalny probiotyk, pod warunkiem, że przygotujemy je według dobrego przepisu

Dla zdrowia

Ogórki kiszone jak chemiczny koktajl. Nie będziesz świecić, ale zdrowie podupadnie. Lepiej wyrzuć ten przepis

2022-08-01 14:42

O tym, jak się kisi ogórki, Polacy mogliby napisać kilka książek. Każdy ma swój genialny sposób na zdrowe kiszonki. Jedni dodają liście dębu i korzeń chrzanu, które sprawiają, że ogórki kiszone są twarde, inni uważają, że podstawą jest dobra woda. Jednak w sieci pojawia się coraz więcej pomysłów na szybkie i łatwe sposoby przygotowywania tych chrupiących warzyw. Ostatnio modna jest metoda kiszenia ogórków w plastikowej butelce. Niestety to nie najlepszy pomysł. Zamiast kiszonek pełnych wspaniałych wartości odżywczych, otrzymujemy niezbyt zdrowy produkt. Dlaczego nie wolno kisić ogórków w plastiku?

Sezon ogórkowy w pełni, dlatego nie dziwi wysyp przepisów na kiszone ogórki. Jednym z popularnych ostatnio sposób jest przygotowanie ogórków w butelkach po mleku lub wodzie mineralnej. Mimo, że trik, który zdecydowanie ułatwia przygotowywanie kiszonek to taka metoda nie służy naszemu zdrowiu.

ZOBACZ TEŻ: Kiszone ogórki i schabowy jak z restauracji z gwiazdką Michelin. Wykorzystaj te patenty, a kotlet będzie nieziemsko pyszny

Ogórki kiszone w butelce. Ten przepis zrujnuje zdrowie

Ogórki kiszone w butelce to jeden z najmodniejszych przepisów ostatnich miesięcy. Jednak nie zawsze to, co modne, dobrze nam służy. Choć na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się w porządku. Ogórki smakują dobrze a przy okazji dajemy drugie życia plastikowym butelkom. Jednak właściwości takich kiszonek pozostawiają wiele do życzenia. Wprawdzie w plastikowych butelkach typu PET sprzedaje się napoje i są one zatwierdzone do użycia w kontakcie z żywnością, to niestety są jednorazowe. Już wystawienie takiej butelki na słońce, czy ogrzewanie jej podczas mycia gorącą wodą może sprawić, że uaktywnią się szkodliwe związki chemiczne np. bisfenol A, który ma negatywny wpływ na nasz układ hormonalny. Kolejnym powodem, dla którego nie powinniśmy korzystać z takiej metody kiszenia ogórków są bakterie. Według naukowców wystarczy jedno otwarcie butelki, by do środka dostały się bakterie, które pozostaną w niej na zawsze. Nie da jej się także dokładnie umyć. Warto dodać, że w takich butelkach nie wolno nie tylko kisić ogórków, ale w ogóle używać ich ponownie. Zamiast dbać o zdrowie faszerujemy się groźnym dla naszego organizmu chemicznym koktajlem oraz bakteriami.

NIE PRZEGAP: 3 sposoby na kapustę. Poznasz i migiem pobiegniesz do warzywniaka

Co zamiast kiszenia ogórków w butelce? Najzdrowszy sposób

Zapach kiszonych ogórków unosi się w wielu polskich domach każdego lata. Uwielbiamy kiszonki, które są nie tylko smaczne ale i zdrowe. Dodatkowo, ich przygotowanie nie jest wcale trudne i wystarczy odrobina chęci, by zimą cieszyć się ich smakiem. Kiszone ogórki zawierają witaminę K. Są również bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz minerały, takie jak cynk, magnez, miedź, mangan, potas, sód, fluor, fosfor i naturalne przeciwutleniacze. Ogórki kiszone to także naturalny probiotyk, który jest dużym wsparciem dla organizmu podczas zażywania antybiotyków. Bakteriocyny, które powstające w procesie fermentacji sprawiają, że jedzenie kiszonych ogórków pomaga także walce z grzybicami. Te kiszonki mają mnóstwo wspaniałych właściwości pod warunkiem, że wykorzystamy właściwy sposób ich przygotowania. Najzdrowszy to taki, w którym umieścimy warzywa w wyparzonych słoikach lub w ceramicznej kamionce.

QUIZ - czy te przepisy są prawdziwe?

QUIZ - czy te przepisy są prawdziwe?

Pytanie 1 z 10
Na chodniku nie mogą parkować auta osobowe o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 2,5 tony
Tańczące z Promocjami 29.07

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki