Owoc kaki na raka. Prawda czy mit?

i

Autor: East News Owoc kaki na raka. Prawda czy mit?

Owoc kaki na raka. Prawda czy mit?

2017-11-14 15:57

Owoc kaki charakteryzuje się nie tylko walorami smakowymi, ale również posiada wiele cennych dla zdrowia wartości odżywczych, które pomogą w obniżeniu cholesterolu i poprawią wzrok. Ale to nie wszystko - zdaniem naukowców substancje zawarte w owocach kaki mogą zahamować rozwój komórek rakowych.

Owoce kaki obfitują w witaminy A, z grupy B, C, potas, magnez, fosfor i miedź. Spożywanie tych owoców wspiera działanie układu odpornościowego, poprawia przemianę materii, spowalnia procesy starzenia komórkowego, pomaga walkę z anemią i reguluje pracę układu nerwowego. Owoc kaki zwany również persymoną, zadba także o stan naszej skóry i paznokci. Jednak naukowcy z Mie University z Japonii odkryli jeszcze jedną cenną właściwość zdrowotną owoców kaki. Badania wskazują, że wyciąg z persymony może silnie hamować rozwój komórek białaczki i wywołać ich wyginięcie. Czy w takim wypadku owoce kaki mogą okazać się skutecznym lekarstwem na białaczkę? Badacze zaobserwowali, że wyciąg z owocu kaki silnie hamował wzrost komórek nowotworowych MOLT-4, czyli komórek nowotworowych białaczki limfoblastycznej T.

Zobacz: Dziennikarka Polsatu walczy z chorobą. Joanna Górska opublikowała post, w którym prosi o modlitwę

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki