Kapusta

i

Autor: thinkstockphotos.com

Pomysły, jak wykorzystać kapustę

2020-11-13 7:22

Kapusta to jedno z najbardziej popularnych warzyw szeroko wykorzystywanych w polskiej kuchni. Mamy do wyboru kapustę białą, włoską, czerwoną, pekińską czy brukselkę. Wszystkie smaczne i zdrowe. Możemy z nich przyrządzić nie tylko bigos, gołąbki czy kapuśniak, ale wiele innych pysznych dań.

Zapiekanka z kapusty

Z kapusty białej, niskokalorycznej, bogatej w wit. C, A oraz witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo i potas, możemy zrobić pyszną zapiekankę. To idealne danie obiadowe dla wegetarian

Składniki:

70 dag białej kapusty,

duża cebula,

por,

gałka muszkatołowa,

10 dag bułki tartej,

5 jajek,

200 ml śmietanki 30 proc.,

folia spożywcza,

pęczek koperku,

2 łyżki masła,

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, umyć i drobno posiekać. Z pora usunąć liście, umyć i osuszyć. Zdjąć z niego 4 liście, zblanszować. Pozostałą część pora pokroić na talarki. Cebulę drobno posiekać. Koperek umyć, osuszyć, 3 gałązki odłożyć a resztę posiekać. Rozgrzać masło na patelni, podsmażyć cebulkę, dodać do niej pora oraz kapustę. Smażyć, cały czas mieszając. Wlać śmietanę i gotować, aż kapusta będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem, ostudzić. Do miski włożyć zimną masę kapuścianą. Wbić jajka, dodać bułkę tartą, posiekany koperek, szczyptę gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszać. Długą wąską formę np. keksówkę wyłożyć folią spożywczą i blanszowanymi liśćmi pora tak aby wystawały poza foremkę. Na to wyłożyć masę z kapusty, przykryć liśćmi pora i folią. Całą formę wkładamy do większego naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego wodę do 1/3 wysokości. Pieczemy przez 30 min. w temp. 180 st. C.

Kapusta czerwona duszona

Znakomita do jedzenia w postaci surówek, ale też na ciepło jako bigos lub dodatek do dań mięsnych

Składniki:

800 g czerwonej kapusty, pół średniej główki,

2 jabłka,

1 cebula,

pół szklanki wody,

pół łyżeczki cynamonu,

1 listek laurowy,

2 łyżki octu jabłkowego,

1 łyżka miodu,

1 łyżka oleju,

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę umyć, poszatkować i wrzucić do garnka. Dodać wodę, liść laurowy i cynamon, dusić do miękkości. Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienna, pokroić jabłka na ósemki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i usmażyć na oleju. Do duszącej się kapusty dodać pokrojone jabłka oraz zeszkloną na oleju cebulę. Gdy kapusta będzie miękka dodać ocet, miód oraz sól i pieprz do smaku.

Zupa z kapusty włoskiej

Kapusta włoska , delikatna i lekko słodkawa urozmaica smak potrawy. Zupa z tej odmiany kapusty jest nie tylko pyszna, ale też szybko się gotuje

Składniki:

0,5 porcji włoszczyzny,

40 dag kapusty włoskiej,

3-4 średnie ziemniaki,

1 szczypta nasion kopru,

pół szklanki śmietany,

łyżka masła

sól

łyżka masła

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć na maśle do bardzo lekkiego zrumienienia. Zalać podsmażone warzywa wrzątkiem (1,5 l), dodać pokrojoną w kostkę lub paseczki kapustę włoską, ziemniaki pokrojone w kostkę, sól, suche nasiona kopru. Zupę gotować do miękkości warzyw, ok. 20 minut. Zaprawić śmietaną, zagotować. Doprawić do smaku, podawać z posiekaną zieleniną.

Surówka z kapusty i papryki

Prosta i smaczna surówka to kolorowa porcja zdrowia. Zarówno kapusta jak i papryka zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów

Składniki:

1 mała główka kapusty,

1 nieduża papryka czerwona,

1 nieduża papryka żółta,

3 marchewki,

1 cebula,

cukier,

sól

sos winegret - z oliwy, octu winnego soli, pieprzu i ulubionych ziół

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno poszatkować, posypać solą i cukrem i wymieszać, by nieco zmiękła. W tym czasie pokroić cebulę w cieniutkie półplasterki a obie papryki w cienkie paski. Dodać cebulę i paprykę do kapusty, wymieszać. Wymieszać składniki sosu, polać surówkę i ponownie wymieszać.

Jak powstają rogale świętomarcińskie w Rzeszowie

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki