Przepis na chrupiące faworki od Ewy z MasterChefa. Chruściki są tak kruche, że słychać jak pękają

i

Autor: Instagram.com/ewa.masterchef Przepis na chrupiące faworki od Ewy z MasterChefa. Chruściki są tak kruche, że słychać jak pękają

Ale to proste!

Przepis na chrupiące faworki od Ewy z MasterChefa. Chruściki są tak kruche, że słychać jak pękają

2024-01-25 14:59

Przepis na chrupiące faworki od kulinarnej influencerki robi furorę wśród internautów. Ewa Szczęsna, uczestniczka siódmej edycji hitowego programu TVN „MasterChef” i królowa mediów społecznościowych w tematyce kulinarnej, na swoim Instagramie pokazała jak szybko zrobić pyszne faworki.

Wraz z rozkręcającym się karnawałem wiele osób zastanawia się jak szybko zrobić pyszne, chrupiące faworki. Z pomocą przychodzi Ewa Szczęsna znana z programu „MasterChef”. Gwiazda na co dzień mieszka we Włoszech, ale nie przeszkadza jej w przygotowywaniu dań z polskiej kuchni. Wiele tradycyjnych potraw z dokładnymi przepisami pojawiło się na jej TikToku oraz Instagramie. Tym razem kulinarna królowa pokazała krok po kroku, jak zrobić faworki z kilku składników. „Aż mi się dzieciństwo przypomniało, jak babcia robiła faworki” – komentują nagranie internauci.

Przepis na chrupiące faworki od Ewy z MasterChefa. Chruściki są tak kruche, że słychać jak pękają

Ewa Szczęsna znów zachwyciła internautów. Jej uśmiech i miłość do gotowania sprawdziły się w kolejnym przepisie. W nagraniu o faworkach pokazała prosty sposób na przygotowanie karnawałowych pyszności. Do faworków Ewy potrzebujemy: 300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 jajko 5 łyżek kwaśnej śmietany szczypta soli łyżka spirytusu lub octu.

Sposób przygotowania faworków Ewy z MasterChefa:

Mąkę przesiewamy do miski. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka i jedno jajko dodajemy do mąki. Następnie dokładamy śmietanę, szczyptę soli oraz odrobinę spirytusu lub octu. Wszystko dokładnie zagniatamy, tak żeby powstało elastyczne zwarte ciasto. Przykrywamy i odstawiamy, by odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy najcieniej, jak umiemy. Specjalnym radełkiem wycinamy prostokąty, każdy nacinamy na środku i zawijamy w chrusty w charakterystyczną kokardkę. Następnie rozgrzewamy smalec albo olej i smażymy chrusty z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na talerz i obficie posypujemy cukrem pudrem. Szczegółowy film poniżej.

ZOBACZ TEŻ: Faworki jak u babci. Dodaję ten składnik, są miękkie i puszyste

Smaki z dzieciństwa. Quiz tak pyszny, jak trudny. Wyjmij palec z Vibovitu i rozwiąż test

Pytanie 1 z 10
Pamięta go każdy, kto był dzieckiem w latach 70., 80. czy 90, Multiwitaminowy preparat o w formie oranżadki w proszku, zazwyczaj wyjadany był na sucho, za pomocą palca. Jaki smak miał Vibovit?
Uczniowie sądeckiego gastronoma przygotowują pączki i faworki

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki