Barszcz czerwony jest nieodzowną potrawą każdego wigilijnego stołu. Podajemy go wedle własnych upodobań - z uszkami, pierogami, a nawet tradycyjny, czysty. Cała tajemnica w smaku tej potrawy tkwi oczywiście w odpowiednim przygotowaniu barszczu czerwonego. Chcesz wszystkich zachwycić w tę Wigilię swoim barszczem czerwonym? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na tę potrawę wigilijną. Potrzebujesz 1 kilogram buraków, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, główkę czosnku, sok z połowy cytryny i pieprz do smaku. Buraki obierz, pokrój w plastry i ułóż w rondelku. Dodaj posiekany czosnek. W oddzielnym naczyniu zagotuj posoloną wodę. Zalej nią buraki. Następnie nastaw na małym ogniu i gotuj przez około pół godziny. Po upływie tego czasu pozostaw najlepiej na kilka godzin. Dzięki temu buraki wypuszczą więcej soku. Na koniec dodaj do barszczu sok z cytryny.
Zobacz: Przepis na wyśmienite świąteczne PIERNICZKI
Przeczytaj też: Przepis na przepyszne i lekkie ciasto kokosowe bez tłuszczu i glutenu