Przepisy na przetwory: Marmolada arbuzowa

2011-09-13 4:00

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczną marmoladę arbuzową. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika marmolady.

Marmolada arbuzowa
Koszt ok. 10 zł

Składniki: 1 kg arbuza, 50 dag cukru, sok wyciśnięty z 6 cytryn, żelfix 1:1

Sposób przygotowania: Arbuza pokroić na kawałki, miąższ wydrążyć, dokładnie usunąć pestki, pokroić w kostkę. Wsypać żelfix, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do rondla, wlać sok cytrynowy, wsypać cukier. Mieszając, gotować 5 minut. Przełożyć do słoików, zamknąć.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki