magda gessler

i

Autor: Engelbrecht

Przepisy na Wielkanoc od Magdy Gessler

2016-03-22 13:00

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami i już teraz warto zastanowić się, jakie potrawy zagoszczą na naszym stole. Może tym razem skorzystasz z przepisów Magdy Gessler? Sprawdź, co słynna restauratorka poleca na Wielkanoc!

Magda Gessler ceni sobie oryginalność, dlatego według niej, na wielkanocnym stole powinny zawitać tradycyjne potrawy ale w nowych wersjach. Magda Gessler poleca na śniadanie sałatkę nicejską z jajkiem oraz jajka z piklingiem. Na wielkanocny obiad możesz przygotować dania według innych przepisów Magdy Gessler. Zaserwuj cielecinę po polsku, pieczeń z ziołami pieczoną na parze czy kotlet schabowy. Oto trzy najlepsze przepisy Magdy Gessler.

Przepis Magdy Gessler na jajka z piklingiem

Składniki:
6 jajek
300 g piklinga
100 ml majonezu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu
sól
pieprz
cukier

Jak przygotować:

Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudź w zimnej wodzie, obierz, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Piklinga oczyść ze skóry i ości, a potem zmiel razem z żółtkami. Do tej masy dodaj majonez, koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, cukrem i pieprzem. Farsz nałóż na połówki białek. Udekoruj liśćmi sałaty i posyp czerwonym pieprzem.

Przepis Magdy Gessler na pieczeń z ziołami pieczoną na parze

Składniki:
1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki
1 łyżeczka suszonego tymianku, rozmarynu, majeranku i grubo mielonego pieprzu
1,5 łyżeczki soli
smalec do smażenia
250 ml wody
2 łyżki masła

Jak przygotować?

Dzień przed podaniem pieczeni wymieszaj zioła z solą i pieprzem. Mięso opłucz, osusz i natrzyj przyprawami. Zostaw w chłodnym miejscu. Następnego dnia podsmaż mięso na smalcu - niech się zarumieni. Potem włóż mięso do naczynia żaroodpornego na kratce i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Pod kratkę wlej wodę.

Przpeis Magdy Gessler na cielęcinę po polsku

Składniki:
1 kg cielęciny bez kości
125 ml wody
1 główka czosnku
3 łyżki klarowanego masła
2 pęczki dymki
sól
pieprz

Jak przygotować?

Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Cielęcinę umyj, osusz, obwiąż sparzoną bawełnianą nicią. Oprósz pieprzem i solą. Podsmaż mięso na maśle, a potem przełóż je do brytfanki i polej masłem. Umyj dymki, przekrój główkę czosnku i dodaj do formy z mięsem. Dodaj wody i wstaw brytfankę do piekarnika. Piecz 1,5 godziny. Podawaj mięso pokrojone na plastro i polej je sosem, który powstał w trakcie pieczenia.

Zobacz: Jak ozdobić stół na Wielkanoc? Zobacz kolekcję z home&you

Przeczytaj też: Jak wybrać jaja na Wielkanoc

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki