Sałatka z zielonych pomidorów [PRZEPIS] - jak przygotować, jak zrobić zalewę

2013-07-28 12:10

Sałatka z zielonych pomidorówKoszt: 10 zł Składniki: 3 kg małych twardych zielonych pomidorków

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Powiemy jak przyrządzić smaczną sałatkę z zielonych pomidorów. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika sałatki z zielonych pomidorów.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Zalewa: 3 szklanki octu winnego lub jabłkowego, 1,5 kilograma cukru, kawałek cynamonu, drobniutko pokrojona skórka z półtorej cytryny, 8-10 goździków, 10-15 ziarenek pieprzu, 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania: Umyte pomidory osuszyć, nakłuć w kilku miejscach. Ocet z cukrem, solą i przyprawami gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Do wrzącej zalewy włożyć pomidory. Doprowadzić do wrzenia, po czym znów gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Potem odstawić na 12 godzin w garnku z przykrywką. Następnego dnia zagotować powtórnie i wystudzić. Pomidorki ułożyć w słoikach, zalać syropem. Zamknąć szczelnie i przechowywać w chłodnym miejscu.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki