Sernik babuni zawsze był puszysty i nie opadał. Babcia dodawała dwie łyżki tego do sera, to był jej przepis na sernikowy sukces. Spróbuj tego przepisu na święta

2025-04-02 15:24

Polski sernik to jedno z najlepszych ciast serowych na świecie. I choć ostatnio jest mnóstwo przepisów na bakijski, to sernik babuni – puszysty i lekki jak chmurka, będzie idealny na święta. Oto przepis na sernik, który nie opada i zachwyca smakiem.

Sernik babuni

i

Autor: Shutterstock

Co zrobić, aby sernik był puszysty i pyszny? Sernik to bez wątpienia król deserów. Nie wyobrażamy sobie bez niego zarówno Wielkanocy, jak i Bożego Narodzenia oraz innych rodzinnych świąt. Niezależnie od tego, czy do kawy podajemy sernik z rosą, królewski, z brzoskwiniami, czy może nowojorski lub też krakowski albo wiedeński — zajadamy z zachwytem. Przepisów na sernik jest tak dużo, że każdy znajdzie swój ulubiony smak. Jedni zachwycają się ciężkim i zwartym sernikiem krakowskim z charakterystyczną kratką z ciasta na wierzchu, inni wolą delikatna serową masę, która rozpływa się w ustach. Ten deser w przeróżnych odmianach zachwyca łasuchów na każdej długości i szerokości geograficznej. Angielski i amerykański cheesecake, francuski gâteau au fromage, hiszpańska tarta de queso, niemiecki Käsekuchen albo chiński Rǔlào dàngāo to zaledwie namiastka tego, co ma do zaoferowania świat serników. Jednak jeśli marzy ci się ciasto lekkie jak chmurka, puszyste i wilgotne sięgnij po recepturę naszych babć i wykorzystaj patent z ziemniakami.

Sernik babuni zawsze był puszysty i nie opadał. Babcia dodawała dwie łyżki tego do sera, to był jej przepis na sernikowy sukces

Choć pomysł wydaje się szalony, to jest genialny w swej prostocie. Żeby sernik był puszysty, a jednocześnie wilgotny, nasze babcie dodawały do niego gotowane ziemniaki. Taki serniczek rodem z „Piekarenki Babci” dłużej zachowa świeżość, choć niewykluczone, że nie będzie dane ci sprawdzić. Ten sernik z ziemniakami znika niemal natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Jak go przygotować? Wykorzystaj swój ulubiony przepis, ale dodaj do niego ugotowane ziemniaki. Na kilogram twarogu potrzebujesz dwie duże łyżki ziemniaczanego purée. Jeśli nie masz ulubionego przepisu, możesz skorzystać z naszego. Poniżej idealna wiosenna wersja sernika, który sprawdzi się na wielkanocnym stole.

Wielkanocny sernik babuni. Przepis idealny na Wielkanoc

Sernik bazyliowo-tymiankowy składniki: 1 kg twarogu sernikowego, 3 łyżki miodu lipowego, pół kostki masła, 2 duże łyżki purée z ziemniaków, 1 szklanka mleka, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pęczek bazylii, pęczek tymianku, skórka otarta z jednej cytryny. Polewa: 150 g białej czekolady, 35 ml śmietanki kremówki.Sernik bazyliowo-tymiankowy wykonanie: Liście bazylii i tymianku oddzielić od łodyg i zalać wrzącą wodą, po minucie odcedzić i włożyć do zimnej. Po kolejnej minucie wyjąć i osuszyć zioła. Przełożyć do wysokiego naczynia, dodać żółtka jaj (białka zostawić i ubić na sztywno), zmiksować. Przełożyć do dużej miski, dodać mleko, otartą skórkę z cytryny, masło i proszek do pieczenia. Ubijać mikserem stopniowo dodając ser, na końcu dodać ziemniaki. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wylać na blaszkę. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180. stopni C. Gotowe ciasto zostawić jeszcze na 10 minut w piekarniku. Podgrzać śmietankę w kąpieli wodnej, dodać pokruszoną czekoladę i rozpuścić intensywnie mieszając. Gotową polewą posmarować wierzch sernika.

ZOBACZ TEŻ: Jakie ciasto na Wielkanoc? Ta baba robi ogromne wrażenie na gościach. Jest pyszna, a receptura ma ponad sto lat

Super Express Google News
Quiz o polskim jedzeniu. Trudny test o regionalnych potrawach
Pytanie 1 z 10
Proziaki to popularne na Podkarpaciu mączne placki, które swoją nazwę zawdzięczają jednemu składnikowi. Chodzi o:
Nauczycielki życia
Agnieszka Pietruszka, 56 lat - Trzeba się od siebie ODCZEPIĆ. Nauczycielki życia

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki