Sezon na wiśnie i czereśnie

i

Autor: Shutterstock

Senior Warszawski. Sezon na wiśnie i czereśnie

2015-07-13 4:00

Te owoce warto jeść, bo są nie tylko smaczne, ale mają także właściwości lecznicze. Działają przeciwzapalnie, chronią przed chorobami układ krążenia i serce. Hamują rozrost komórek rakowych.

100 g czereśni zawiera aż 275 mg potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli i dlatego dobroczynnie wpływa na serce, nerki oraz stawy. W czereśniach znajdziemy także witaminy z grupy B, kwas owocowy wraz z witaminami A i C, bioflawonoidy, wapń, żelazo i dużą dawkę jodu. Te smaczne owoce mają go więcej niż dorsz i wiele innych ryb morskich!

Lecznicze właściwości mają również wiśnie. Zawierają cukry proste i pektyny, mangan i więcej kwasów owocowych, ale mniej jodu, wapnia i żelaza niż czereśnie. Są też mniej kaloryczne: w 100 g czereśni jest 61 kcal, a w 100 g wiśni - 47 kcal. Wiśnie działają przeciwzapalnie, m.in. zapobiegają zapaleniu tętnic. Znajdujące się w nich substancje hamują także rozrost komórek rakowych.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki