Śliwki w czekoladzie [PRZEPIS] - jak przygotować, jakiej czekolady użyć

2013-07-23 13:32

Śliwki w czekoladzie Koszt ok. 16 zł Składniki: 2,5 kg wypestkowanych dojrzałych śliwek węgierek, około 700 - 800 g cukru, 1 laska wanilii, 50 - 100 g kakao, 1 tabliczka 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady

Śliwki to niezwykle pyszne owoce. Istnieje 6 tysięcy odmian, lecz my najchętniej sięgamy po węgierki. Śliwki są źródłem witamin A, C, E, B6, K, polifenoli, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, błonnika. Można z nich też przyrządzać doskonałe przetwory i słodycze. Powiemy, jak przyrządzić smaczne śliwki w czekoladzie.

>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory

Sposób przygotowania: Śliwki zemleć w maszynce do mięsa, smażyć, dodając cukier, do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec smażenia dodać kakao i połamaną czekoladę. Smażyć jeszcze kilka minut. Przekładać do wyparzonych słoiczków, zamknąć wyparzonymi pokrywkami i studzić ustawione do góry dnem.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki