Podczas tego typu dolegliwości należy zrezygnować z jedzenia produktów zawierających dużo błonnika (warzywa, owoce, poza jabłkami i jagodami, bo oczyszczają przewód pokarmowy), za to jeść więcej bananów i produktów węglowodanowych, np. białego ryżu, sucharów z mąki pszennej. A przede wszystkim należy wtedy dużo pić, żeby wyrównywać ubytki wody i soli mineralnych w organizmie.
Specjalne płyny nawadniające można kupić w aptece albo samemu przygotować taki roztwór, rozpuszczając łyżeczkę soli oraz 8 łyżeczek cukru w litrze przegotowanej wody. Należy wypijać ok. 1 litra roztworu w ciągu 2 godz., najlepiej po 150 ml co kwadrans. A jeśli biegunka zacznie nieco ustępować, można zastosować specjalną antybiegunkową dietę, znaną jako dieta BRAT, od pierwszych liter angielskich nazw takich oto produktów: bananas, rice-boiled (gotowany ryż), apples (jabłka), toast (pieczywo tostowe).
Aby zapobiec letnim biegunkom, podczas podróży unikaj jedzenia surowych owoców i surówek, pij wodę butelkowaną lub po przegotowaniu, nie używaj lodu do napojów, gdy nie znasz jego pochodzenia. Nie jedz niedogotowanego mięsa, surowych ryb, skorupiaków, zrezygnuj też z majonezu.
I jeszcze jedno. Jeżeli biegunka utrzymuje się dłużej niż 2-3 dni i żadne sposoby nie pomagają jej zwalczyć, jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem.