Sałatka z młodych ziemniaków

i

Autor: Shutterstock

Superkuchnia: Nasze przepisy tanie i zdrowe

2015-06-15 4:00

Zobacz przepisy na sałatkę z młodych ziemniaków, szaszłyki rybne i panna cottę z truskawkami!

 

Sałatka z młodych ziemniaków

Składniki:

20 dag wędzonego boczku
1 kg młodych ziemniaków
100 ml majonezu
200 ml jogurtu naturalnego
1 cytryna
1 ząbek czosnku
1 cebulka dymka ze szczypiorem
1/2 pęczka koperku
szczypta tymianku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę. Wymieszać ją z majonezem i jogurtem. Posiekać dymkę ze szczypiorem, koperek, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do sosu. Wymieszać. Polać sosem ziemniaki i wstawić do lodówki. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej patelni, aż będzie chrupiący. Odsączyć z tłuszczu i wymieszać z tymiankiem. Poczekać, aż nieco przestygnie, i posypać nim ziemniaki.

Szaszłyki rybne

Składniki:

40 dag filetów rybnych
kostki ananasa z puszki
kilka łyżek soku ananasowego
papryka czerwona
3 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki keczupu
szczypta cukru
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Rybę i paprykę pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm. Zrobić marynatę - połączyć sos sojowy, ocet balsamiczny, sok ananasowy, cukier i keczup. Dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć na 3 godziny kawałki ryby i papryki. Na patyczki nabijać na przemian kawałki ananasa, papryki i ryby. Na patelni grillowej rozgrzać olej i grillować przez kilka minut z każdej strony tak długo, aż ryba się upiecze. Smarować często marynatą. Szaszłyki można przyrządzić również na grillu.

Panna cotta z truskawkami

Składniki:

25 dag truskawek
1 galaretka o smaku truskawkowym
200 ml schłodzonej śmietanki kremowej 36 proc.
25 dag serka mascarpone
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
1 czubata łyżka żelatyny

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuścić w 350 ml gorącej wody, ostudzić. Żelatynę wsypać do mleka, wymieszać, odstawić na 10 minut. Podgrzać 100 ml śmietanki, dodać cukier. Mieszać aż cukier się rozpuści, a śmietanka zacznie się gotować. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać do rozpuszczenia. Pozostałą śmietankę ubić na pianę, dodać serek mascarpone, delikatnie wymieszać. Wlać śmietankę z żelatyną. Masę delikatnie wymieszać i przelać do foremek, napełniając je do połowy. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy masa stężeje, ułożyć na niej umyte i pokrojone truskawki. Zalać chłodną galaretką i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki