Światowej sławy kucharz zdradził swój magiczny składnik, który odmieni smażenie naleśników. Dzięki temu naleśniki będą idealnie miękkie i nie będą przywierać podczas smażenia

2023-06-27 14:34

Jak przyrządzić naleśniki, by był idealnie gładkie, mięciutkie i nie przywierały podczas smażenia. Przepis na ciasto naleśnikowe zna prawie każdy, ale jak się okazuje najlepsi kucharze mają swoje sekretne składniki, które sprawiają, że naleśniki wychodzą im idealnie gładkie i puszyste. Sprawdź, co warto dodać na ciasta na naleśniki. Dzięki tym wskazówkom Twoje naleśniki będą jeszcze pyszniejsze.

Sekretny składnik ciasta na naleśniki

i

Autor: Shutterstock

Sekretny składnik naleśników. Dodaj go do ciasta, a naleśniki będą przepyszne

Trwa sezon na letnie owoce. Warto jeść teraz truskawki i maliny, a czy jest coś pyszniejszego od naleśników z owocami? To rewelacyjna alternatywa dla mięsnych obiadów, idealny posiłek na lato. Ciasto na naleśniki jest banalnie proste i zna je prawie każdy, wystarczy porządnie zmieszać mąkę pszenną, odrobinę wody, szklankę mleka i jajko. Całość smażyć z obu stron i gotowe. Okazuje się jednak, że najlepsi kucharze mają swoje triki, by ciasto było idealnie gładkie, a naleśniki nie przywierały podczas smażenia. 

Czytaj również: Ta kawa jest najzdrowsza. Polska badaczka rozwiała wątpliwości. Można pić nawet 4 filiżanki dziennie

Sekret idealnych naleśników. Dzięki temu będą puszyste

Mało osób wie ale, aby naleśniki były puszyste i przypominały nieco japońskie naleśniki to warto ubić białko. W ten sposób naleśniki zyskają objętości i puszystość i po usmażeniu będą przypominały delikatny suflet. Wystarczy dodać owoce, posypać cukrem pudrem i gotowe. 

Sekret idealnych naleśników. Dzięki temu nie będą przywierać podczas smażenia

Podczas przygotowywania ciasta na naleśniki warto dodać do niego 1/4 szklanki oleju. Najlepiej w tym celu sprawdzi się olej rzepakowy gdyż nie zmienić on smaku naleśników. Dzięki temu ciasto nie będzie suche i nie będzie przywierało podczas smażenia. 

Sekret idealnych naleśników. Dzięki temu będą idealnie delikatne i sprężyste

Mało znanym składnikiem dodawanym do ciasta naleśnikowego jest mąka ziemniaczana. Na jedną czubatą łyżkę mąki pszennej dodać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Naleśniki dzięki dodatkowi w postaci mąki ziemniaczane są dłużej elastyczne i nie robią się suche. Tego rodzaju ciasto idealnie sprawdzi się w krokietach lub zawijanych naleśnikach, 

Sonda
Jakie naleśniki lubisz najbardziej?
Jarmark Świętojański 2023 w Bydgoszczy

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki