Święta Bożego Narodzenia. Przepis na karpia wigilijnego

2014-12-09 13:03

Święta Bożego Narodzenia 2014 zbliżają się wielkimi krokami. Czas pomyśleć o potrawach na wigilijny stół. Poniżej znajdziecie przepis na tradycyjnego karpia wigilijnego.

Święta Bożego Narodzenia. Przepis na karpia

Składniki na 6 porcji:

- 1,5 kg karpia
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki mąki
- 1 cytryna
- sól do smaku

Masło ziołowe:

- 1/4 kostki masła śmietankowego
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki posiekanego koperku, szczypiorku, natki, estragonu
- sól
- biały pieprz
- starta gałka muszkatołowa
- starty świeży imbir
- 2 łyżki startego żółtego sera
- kilka gałązek koperku i plasterki cytryny do dekoracji

Zobacz: Przepisy na dania wigilijne według Ewy Wachowicz

Etapy przygotowania:

Na początek wypatrosz i oczyść karpia z łusek. Tak przygotowaną rybę opłucz pod wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na kawałki i posyp solą. Następnie pokrop sokiem z cytryny. Każda porcję oprósz mąką, zanusz w roztrzepanych jajkach i posyp bułką tartą.

Na patelni rozgrzej olej i masło. Na rogrzany tłuszcz ułóż porcje ryby. Smaż do uzyskania złotego odcienia. Usmażonego karpia przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut. Piecz w temperaturze 150 stopni.

Utrzyj masło, dodaj do niego ser, zioła, roztarty ząbek czosnku oraz przyprawy. Tak przygotowane masło schłodź, a następnie powycinaj z niego foremką kółka. Gotowa porcje ryby przełóż na półmisek. Na każdej umieść krążek masła ziołowego. Udekoruj koperkiem i cytryną. Smacznego!

Źródło: Interia

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail



Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki