Szybkie dania na sylwestra według Karola Okrasy

2015-12-31 19:00

Co zrobić do jedzenia na sylwestra? Jakie przekąski przygotować na imprezę? Karol Okrasa prezentuje proste i smaczne dania na sylwestrową imprezę.

Robisz imprezę sylwestrową? Masz mało czasu i zastanawiasz się, czym poczęstować gości? Na pomoc przybywa Karol Okrasa ze swoimi pomysłami na sylwestrowe dania. Okazuje się, że sylwestrowe przekąski można przygotować w krótkim czasie z podstawowych produktów spożywczych, takich jak: szynka, ser, papryka czy gotowe ciasto francuskie.

- Absolutną klasyką są suszone śliwki zapiekane w plastrach boczku albo dojrzałej szynki. Niewiele czasu zajmuje również przygotowanie tarty na cieście francuskim z kawałkami sera, anchois albo pieczonych papryk. Można sobie przygotować ciasteczka francuskie, nadziewając je różnego rodzaju farszami: z ugotowanej ciecierzycy, soczewicy, może być też farsz rybny lub mięsny – powiedział Karol Okrasa w rozmowie z agencją informacyjna Newseria Lifestyle.

Karol Okrasa zwócił również uwagę, że do szampana nie pasują słodkie dodatki (te podajemy do wina musującego lub tradycyjnego). Znacznie lepsze będą wytrawne przekąski.

– Najprostszą przekąską, jaką można przygotować, jest prosty sernik na zimno z sera mascarpone wymieszany na przykład z masą makową. Spód przygotowujemy z herbatników wymieszanych z odrobiną masła. Można też upiec tradycyjny spód z kruchego ciasta, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Równie łatwo jest przygotować klasyczne tiramisu – powiedział Okrasa.

Na imprezę sylwestrową można też przygotować staropolskiego strudla jabłkowego.

Zobacz też: Zdrowe jedzenie coraz popularniejsze! Polacy chętnie jedzą zdrowe przekąski

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki